V Evropě kouří 26 procent lidí. Vedou Řekové a Bulhaři

Cigareta, kouření.

Cigareta, kouření. Zdroj: CTK

V Evropské unii v loňském roce kouřilo 26 procent lidí, ukázal průzkum Eurobarometr zveřejněný před Světovým dnem bez tabáku, který připadá na neděli. Ve srovnání s údaji z roku 2012 je to pokles o dva procentní body. Největší snížení přitom statistici zaznamenali u věkové skupiny od 15 do 24 let. V roce 2012 kouřilo 29 procent z nich, nyní už jen každý čtvrtý.

Průměrný věk, kdy lidé v Evropě s kouřením začnou, ale spadá do tohoto rozmezí a stále je na úrovni 17,6 roku. „Boj proti tabáku jsme ještě nevyhráli, zejména pokud jde o mladé,“ komentoval to v tiskové zprávě eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis.

Ve spotřebě tabáku jsou velké rozdíly mezi členskými zeměmi. Nejméně se kouří ve Švédsku (11 procent kuřáků) a Finsku (19 procent), nejvíce v Řecku (38 procent) a Bulharsku (35 procent). V České republice loni podle Eurobarometru kouřilo 25 procent lidí, o čtyři procenta méně než o dva roky dříve.

Odvykání se daří na severu

Většina kuřáků se podle Eurobarometru se svým zlozvykem už pokusila přestat. V Česku i celé EU to bylo shodně 59 procent. V odvykání jsou přitom úspěšnější lidé ze zemí na severu Evropy.

Elektronické cigarety loni vyzkoušelo už 12 procent občanů zemí EU, 67 procent z nich prý proto, aby zkusili omezit kouření či kouřit úplně přestali. Povedlo se to však jen 14 procentům kuřáků elektronických cigaret. Nejčastěji lidé kouří „obyčejné“ krabičkové cigarety (86 procent), následované ručně balenými cigaretami (29 procent).

Nejčastější příčina smrti

Podle údajů Evropské komise je kouření nejčastější odvratitelnou příčinou úmrtí v Evropě a ročně si vyžádá asi 700 tisíc životů. EU se snaží používání tabákových výrobků omezit. Loni v dubnu přijatá směrnice určuje přísná pravidla pro výrobu, úpravu a prodej tabákových výrobků, které budou v členských státech platit od května příštího roku.

Vztahuje se na cigarety, tabák k ručnímu balení, dýmkový tabák, doutníky, ale třeba také na elektronické cigarety a bylinné výrobky určené ke kouření.

Zakazuje například charakteristické příchutě či zavádí povinnost, aby zdravotní varování pokrývala 65 procent přední i zadní strany cigaretových krabiček.