V Halabu platí příměří, ale v jinde v Sýrii zahynulo 40 lidí

Výbuch v Sýrii

Výbuch v Sýrii Zdroj: CTK

Při dvou bombových útocích v syrské provincii Homs dnes zahynulo 12 civilistů, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Při pozdějším náletu na severu Sýrie byl zasažen tábor pro uprchlíky a zahynulo v něm podle téhož zdroje 28 lidí. Ve městě Halab dnes až na výjimky panoval klid, protože tam platí osmačtyřicetihodinové příměří.

SOHR večer informovala o náletu na syrsko-turecké hranici v provincii Idlib. V oblasti, kterou kontroluje radikální fronta An-Nusra, byl zasažen tábor pro vystěhované Syřany. O život přišlo nejméně 28 lidí a 50 utrpělo zranění. Jsou mezi nimi ženy a děti a podle SOHR není bilance zřejmě konečná, protože několik lidí je těžce raněno.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest tento útok ostře kritizoval. „Nálet proti nevinným civilistům, kteří už jednou museli z domovů utéct, nelze omluvit. Ti lidé jsou v naprosto zoufalé situaci a vojenská akce proti nim je neospravedlnitelná,“ řekl.

Opozice: Za náletem je syrská armáda

Tábor leží v oblasti Sarmadá a žije v něm asi 2000 osob, které prchly před boji v Halabu a dalších částech Sýrie. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR neupřesnil, jaká letadla nálet provedla, ale šéf místní tiskové agentury Šahbá, která stojí na straně opozice, řekl, že za náletem je syrská armáda. „Dvě letadla Asadova režimu vypálila čtyři rakety na tábor ve vesnici Kammúna. Dvě rakety spadly těsně u tábora a vyvolaly paniku, dvě další zasáhly centrum, kde vzplála desítka stanů,“ řekl Mamún Chátib.

Jeden z místních dobrovolníků řekl, že ranění byli odvezeni k turecké hranici, aby mohli být ošetřeni v Turecku. Na snímcích z místa byly vidět ohořelé kostry stanů a dobrovolníky hasící plameny. Syrská civilní obrana uvedla, že útok nepřežilo 30 osob.

K atentátům v Homsu, kde je hlášeno také 40 raněných, se zatím nikdo nepřihlásil. Dějištěm útoků byla vesnice Mucharam al-Faukání, která leží mezi Homsem a starobylou Palmýrou osvobozenou od islamistů letos na konci března.

Zklidnění v Halabu

V severosyrském Halabu, kterým zmítaly v posledních týdnech násilnosti, vládl relativní klid. V oblasti platí od půlnoci příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem. Syrská armáda uvedla, že klid zbraní bude trvat 48 hodin - dnes a v pátek.

Bílý dům dnes ocenil zklidnění Halabu, ale Earnest vyjádřil znepokojení nad případy porušení příměří. „Zaznamenali jsme v té oblasti nižší míru násilí jak co do četnosti, tak intenzity útoků. Ale znepokojuje nás, že se příměří porušuje, a to i v dané oblasti. Také v dalších oblastech Sýrie není dodržován klid zbraní, k němuž se režim i opozice zavázaly,“ sdělil Earnest.

Státní média již informovala o několika porušeních příměří, když radikálové vypálili pár střel na vládou držené oblasti Halabu a usmrtili jednu osobu.

Podle agentury AFP dnes ve východní, opozicí kontrolované části města, nezaznamenali žádný nálet. Na tamních ulicích se objevili civilisté a také stánky s ovocem a zeleninou. Někteří lidé začali uklízet trosky před svými domy, jiní si vytáhli židle a popíjeli čaj. „Je to lepší, zas je tady provoz. Ale je tu stále strach, lidé se bojí, že bombardování a masakry začnou znovu,“ řekl majitel kavárny Muhammad Halvání. Minulý týden byl Halab podle jeho slov „městem duchů“.

Fronta An-Nusra, která coby radikální organizace není příměřím vázána, ohlásila novou bitvu, která má osvobodit oblast Chán Tumán jižně od Halabu. Odpoledne a večer odtud byly hlášeny těžké boje.

Ostřelování na hranicích

Ostřelování dnes pokračovalo i na syrsko-turecké hranici, kde rakety vypálené z území ovládané Islámským státem zasáhly jih Turecka a zranily čtyři osoby.

Podle syrského prezidenta Bašára Asada Damašek nepřijme nic jiného než „jednoznačné vítězství“ proti rebelům v Halabu a v celé zemi. Asad to uvedl v telegramu zaslaném svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, ve kterém mu poděkoval za ruskou vojenskou podporu. Bílý dům požádal Rusko, aby se kvůli tomuto „nepřijatelnému prohlášení“ s Asadem spojilo.