V Hongkongu po nových protestech panuje napjatá situace a chaos

Demonstrace v Hongkongu trvají už několik týdnů  (foto z října)

Demonstrace v Hongkongu trvají už několik týdnů (foto z října) Zdroj: CTK

Tisíce prodemokratických aktivistů si v pondělí vynutily krátkodobé uzavření sídla hongkongské vlády poté, co se před ním střetly s policií. Po více než dvou měsících demonstrací protestující nadále odmítají podřídit se příkazům, aby se z ulic města stáhli, napsala agentura Reuters.

Chaos vypukl v době, kdy obyvatelé Hongkongu v ranní špičce mířili do práce. Protestující obsadili středisko Admiralty Centre, kde se nacházejí úřady i obchody. Úřad vlády i parlament musely ráno přerušit provoz a uzavřena zůstala i řada obchodů.

Nejnovější střet, během něhož policisté proti demonstrantům použili obušky a pepřové spreje, je důkazem eskalace hnutí občanské neposlušnosti v Hongkongu. Podtrhuje také nespokojenost protestujících s tím, že jim Peking odmítá ustoupit ve volebních reformách a nechce tomuto poloautonomnímu území pod čínskou správou poskytnout větší demokracii.

Demokratické hnutí v bývalé britské kolonii, která se pod správu Číny vrátila v roce 1997, některé komentáře označují za jednu z největších hrozeb pro čínské komunistické vedení od krvavého potlačení prodemokratických studentských protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989.