V iráckých parlamentních volbách zvítězil protiamerický blok klerika Sadra

Politický blok vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra zvítězil v parlamentních volbách, které se v Iráku konaly před týdnem. Sadrova protiamerická aliance, která se staví proti íránskému vlivu v zemi, bude mít v parlamentu 54 křesel. Konečné výsledky hlasování dnes oznámila irácká volební komise.

Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže. Díky vítězství ve volbách se ale ocitl v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo do premiérského křesla usedne. V první reakci po oficiálním oznámení volebních výsledků Sadr na twitteru napsal: "Reforma vítězí a korupce slábne."

Nová vláda potřebuje mít většinu ve 328členném parlamentu. Kabinet musí vzniknout do 90 dnů od oznámení oficiálních výsledků.

Na druhém místě skončila koalice šíitského vůdce Hádího Ámirího, který má těsné vztahy s Íránem. Jeho blok Al-Fatíh bude v parlamentu zastoupen 47 poslanci.

Strana současného premiéra Hajdara Abádího se umístila jako třetí se ziskem 42 poslaneckých křesel. I přesto by se ale mohl podruhé stát premiérem jako kompromisní kandidát přijatelný pro všechny strany.

Politická moc v Iráku je rozdělena mezi sunnity, šíity a Kurdy. Nový parlament bude schvalovat vládu a ještě letos má volit nového prezidenta.

Abádího by si v úřadu premiéra podle dubnového průzkumu přálo asi 60 procent ze 37 milionů Iráčanů. Šíitský politik má podporu i v sunnitských oblastech, kde lidé oceňují, že armáda území osvobodila od Islámského státu.