V Kyjevě mohou být brzy první mrtví, varuje Kličko

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko poté, co byl napaden hasicím přístrojem

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko poté, co byl napaden hasicím přístrojem Zdroj: ctk/ap

Na Ukrajině už několikátý den nanovo pokračují střety mezi odpůrci prezident Viktora Janukovyče a bezpečnostními složkami. Vůdce opozice Vitalij Kličko varuje, že nynější protesty jsou mnohem radikálnější.

Opoziční hnutí, která protesty proti vládě a orientaci země na Rusko rozdmýchala „už nemá situaci pod kontrolou“, napsal Kličko v příspěvku pro německý deník Bild. Na vině je podle něj prezident Janukovyč, který nevyslyšel volání demonstrantů po předčasných volbách. „Chtěl lidem zakázat poklidné protesty – a nyní vidí výsledek,“ uvedl opoziční lídr.

Během střetů demonstrantů s policií bylo během uplynulých dní zraněno před 200 lidí. „Nedivil bych se, kdybychom brzy oplakávali mrtvé,“ dodal Kličko. Demonstranty vyzval, aby se nenechali vyprovokovat k násilnostem, protože právě toho Janukovyč docílit.

Týdny trvající protesty o víkendu eskalovaly do násilných střetů mezi částí protestujících a milicemi. Od neděle bylo podle zdravotníků zraněno přes sto lidí, policie zatkla 30 lidí. Zraněn byl i sám Kličko, který se v neděli pokusil zprostředkovat jednání mezi radikály a bezpečnostními složkami. Jeden z demonstrantů ho napadl hasicím přístrojem. „Cítil jsem se jako ve válce,“ popsal Kličko situaci v centru Kyjeva.

Střety demonstrantů a pořádkových jednotek u stadionu Dynamo Kyjev

Kritice se ale nevyhnul ani sám opoziční lídr. Kličkovi a ostatním představitelům opozice demonstranti předhazují, že se dosud nedokázali dohodnout na jednotném postupu proti vládě. Bezvýslednost protestů mohla přispět k propuknutí násilí.

Situace na Ukrajině se brzy může vymknout kontrole i podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten zároveň vyzval evropské země, aby do politické krize v zemi nezasahovaly.

Protesty na Ukrajině trvají od konce listopadu, kdy Janukovyč na poslední chvíli odvolal podpis mnoho let vyjednávané asociační dohody s Evropskou unií. Ukrajina následně od Ruska obdržela finanční pomoc ve výši mnoha miliard dolarů. Janukovyč následně demonstranty rozhněval schválením zákona omezujícího právo na svobodný protest.