V Kyjevě záhadně zmizely všechny listiny z kauzy Tymošenkové

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: CTK/AP

Z ukrajinské generální prokuratury zmizely všechny svazky s listinami souvisejícími s kauzou bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Oznámil to generální prokurátor Viktor Šokyn. Tymošenkovou v roce 2011 ukrajinský tribunál odsoudil k sedmi letům vězení za překročení pravomocí při sjednávání dodávek ruského plynu. Po loňském únorovém převratu byla obvinění zrušena a bývalá předsedkyně vlády vyšla na svobodu.

Podle Šokyna záhadně zmizely nejen podklady soudního projednávání, ale i řada tajných a důvěrných dokumentů spojených s expremiérčinou kauzou. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko označil zmizení listin za záhadné.

„Všechny materiály z kauz Tymošenkové jsou pryč. Komu to může prospět? Zatím je to záhada, snažíme se ji rozplést,“ řekl ukrajinským novinářům.

Pravý sektor v domě prokurátora

Ukrajinský poslanec Mustafa Najem dnes na Facebooku napsal, že veškeré postrádané listiny se nacházely v domě bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky, který loni po převratu zmizel a je v nepřítomnosti na Ukrajině stíhán.

Dům podle Najema bezprostředně po útěku prezidenta Viktora Janukovyče obsadili bojovníci ultranacionalistického Pravého sektoru. „Právě jich by se měli vyšetřovatelé zeptat, kde dokumenty jsou nebo komu je předali,“ napsal Najem.

Nemalá cena

Ukrajinský tisk se shoduje v názoru, že zmizelé dokumenty mají nemalou cenu. Mohou být svědectvím o případné vině či nevině Tymošenkové v takzvané plynové kauze, ale mohou i vrhnout světlo na machinace tehdejšího Janukovyčova vedení a na jeho snahu vlivnou politickou sokyni umlčet.

Pavla Palaščáková: Zarputilá Tymošenková

Pavel Kopecký: Porošenkova nová Ukrajina