V Latinské Americe katolická církev soupeří s evangelíky

Věřící v Latinské Americe

Věřící v Latinské Americe Zdroj: ctk

Zvolením argentinského kardinála papežem se střed katolické církve přesune na jižní polokouli. Latinská Amerika je ve skutečnosti „motorem“ církve už dlouho.

V Latinské Americe žije 39 procent z celkem 1,2 miliardy věřících katolického vyznání, zatímco v Evropě jich je jen 24 procent. Brazílie je domovem 133 milionů katolíků, v Mexiku se ke katolicismu hlásí 96 milionů lidí. V Argentině, rodišti nového papeže Jorge Bergoglia, který přijal jméno František, žije 31 milionů katolíků. Vyplývá to z údajů amerického think tanku Pew Research Center.

Pokud by se papež volil podle množství „oveček“, novou hlavou katolíků by se tedy musel stát Brazilec. Z tohoto hlediska byla volba Argentince s italskými kořeny jakýmsi kompromisem mezi Evropou a Jižní Amerikou. Katolická církev je silná také v USA (osm procent světových katolíků), kde třetinu z členů církve tvoří právě hispánští přistěhovalci.

„Pro Latinoameričany to bude skvělé období. Už jen slyšet rodilého mluvčího, který je zároveň papež, mluvit poprvé španělsky, vyvolá obrovské emoce,“ řekl serveru Huffington Post Timothy Matovina, profesor teologie z University v Notre Dame.

Ani v Jižní Americe vše není tak růžové, jak se zdá. V uplynulých desetiletích tu katolická církev ztratila velkou část oveček, které přešly k evangelické církvi a pentekostalismu neboli letničnímu hnutí. V bídě městských čtvrtí Sao Paula či Rio de Janeira se této církvi daří oslovit chudé obyvatele, jimž nabízí každodenní přímou pomoc v nezaměstnanosti či vzdělání.

„Jestli to (zvolení Jorge Bergoglia) bude mít nějaký dopad na vzestup evangelické církve a pentekostalismu? Může to mít nějaký vliv, ale tyto trendy jsou silnější než jeden člověk, i když je to papež,“ soudí Matovina.

Zmíněná dvě vyznání jsou pro katolíky největší konkurencí. Nejvíce následovníků ztratil Řím v lidnaté Brazílii. V roce 1970 se ke katolickému vyznání hlásilo 92 procent Brazilců. O deset let později už jen 74 procent a přede dvěma lety už jen 65 procent. Získat ztracené ovečky zpátky bude úkolem nového papeže.

Nový papež František: konzervativní jako Benedikt XVI., soucitný jako jmenovec z Assisi