V Londýně plánují nové letiště na umělém ostrově

Thames Hub

Thames Hub Zdroj: Foster + Partners

Na letiště by byla podle plánů navázána železniční rychlodráha
Dopravní uzel "Thames Hub"
Vizualizace umělého ostrova na Temži
Umístění letiště na londýnské mapě
4
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) V Londýně by mohlo vyrůst nové letiště na umělém ostrově v ústí Temže. Plán londýnského starosty Borise Johnsona už získává stoupence i ve vládě a podle britských médií kvůli tomu zahájí vláda v březnu konzultace. S prvními návrhy možné vizuální podoby dopravního uzlu přišel slavný architekt Norman Foster. Odpůrci namítají, že by letiště způsobilo škody unikátnímu ekosystému v ústí řeky a jeho výstavba by byla mimořádně nákladná a dlouhá.

Nejrušnější evropské letiště v Heathrow na západě Londýna je chronicky přetížené a funguje na hranici své kapacity. Nynější vláda navíc z ekologických důvodů vyloučila plány na postavení třetí dráhy v Heathrow.

Vláda premiéra Davida Camerona se zatím stavěla k výstavbě nového letiště rezervovaně. List The Daily Telegraph ale dnes napsal, že Cameron hodlá návrh „Borisova ostrova“, jak se navrhovanému letišti přezdívá, předběžně podpořit.

Vláda chtěla již začátkem ledna oznámit konzultace o strategii letecké dopravy souběžně s oznámením o projektu nové rychlodráhy na sever Anglie. Proti se ale postavil liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg s tím, že celá věc není dostatečně promyšlená, uvedl The Daily Telegraph.

Na umělém ostrově by vyrostl komplexní dopravní uzelThames HubThames Hub | Foster + PartnersZdroj: vizualizace Foster + Partners

Boris Johnson dnes řekl, že výstavba letiště by mohl trvat jen šest let, jako vybudování letiště v Hongkongu. Podle něj by do něj mohly investovat státní investiční fondy, například Číny nebo Brazílie. Británie by nicméně na každý pád musela vybudovat infrastrukturu pro spojení letiště s Londýnem.

Další vizualizace letiště si prohlédněte zde:

Na Temži by kolem ostrova mohly vyrůst i speciální vodní zábrany vyrábějící energii Thames HubThames Hub | Foster + PartnersZdroj: vizualizace Foster + Partners

Podle odhadů londýnské radnice se zvýší počet cestujících na londýnských letištích ze 140 milionů v roce 2010 na 400 milionů v roce 2050.