V Londýně začíná čtyřdenní party: Královna slaví 60 let na trůně

Alžběta na britském trůně.

Alžběta na britském trůně. Zdroj: profimedia.cz

Alžběta jako malá holčička.
Alžběta jako desetiletá dívenka se svým psem v Londýně.
Alžběta si bere Phillipa Mountbattena, prince řeckého a dánského, později vévodu z Edinburghu.
Narození syna Charlese.
Alžběta a její syn, princ Charles.
8
Fotogalerie
Čtyři dny budou trvat oslavy 60. výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn. Británie zažije prodloužený víkend, který přinese koncert popových hvězd před Buckinghamským palácem, flotilu tisíce lodí na Temži i slavnostní bohoslužbu v katedrále sv. Pavla.

Alžběta II. nastoupila na trůn 6. února 1952, kdy ve věku pouhých 56 let zemřel její otec, král Jiří VI. Korunována byla ovšem ve Westminsterském opatství právě až 2. června. Šestaosmdesátiletá panovnice je druhým „nejdéle sloužícím“ britským monarchou. Zažila 12 britských premiérů, 12 amerických prezidentů a šest papežů.

Překonává ji jen královna Viktorie, která převážně v 19. století vládla přes 63 let. Alžběta II. již slavila v roce 1977 stříbrné a v roce 2002 s ještě větší pompou zlaté výročí nástupu na trůn. Ale oslavy diamantového jubilea Británie zažila poprvé a naposledy v předminulém století právě s královnou Viktorií v roce 1897.

OBRAZEM: Holčička, dívka, královna. Tak plynul čas.

Během Alžbětiny vlády zažívala královská rodina i bouřlivé časy, když tři z jejích čtyř dětí se rozvedly a ona sama zažila krátký pokles popularity po úmrtí princezny Diany v roce 1997. Svým zdrženlivým vystupováním a důsledným plněním svých povinností si ale získala oblibu většiny Britů. Při oslavách zlatého výročí se před deseti lety před Buckinghamským palácem shromáždilo na milion jejích příznivců.

Poslední přípravy královnina kočáru.Poslední přípravy královnina kočáru. | profimedia.cz

Velký byznys

Mohutné oslavy se čekají i tentokrát. Předchází jim záplava suvenýrů. Emblém oslav se objevuje na tričkách, příborech, nádobí, kravatách i zvláštní sérii známek. V oficiálních královských obchodech se již prodalo na 30.000 utěrek a 15.000 hrnků připomínajících výročí. Speciální „diamantovou“ verzi svého modelu Mulsanne nabízí také automobilka Bentley.

Jeden obchodní dům v Londýně prodává po sto librách (3200 korun) hedvábné šátky zdobené obrázky psů corgi, které jsou královniným oblíbeným plemenem. Blížící se oslavy také přispěly ke zvýšené oblibě těchto nepříliš pohledných psů.

Oslavy vypuknou v sobotu, kdy královna navštíví derby v Epsomu. Je známou příznivkyní dostihů a plnokrevníci z její stáje na derby také poběží. V neděli se pak budou pořádat po celé zemi společné pikniky a sousedské slavnosti - po vzoru oslav z roku 1977, kdy se jich zúčastnily miliony lidí.

V neděli odpoledne vyrazí na Temži flotila tisíce plavidel. Královna popluje na zvlášť upravené výletní lodi The Spirit of Chartwell v doprovodu manžela prince Philipa, následníka trůnu prince Charlese a jeho ženy Camilly, stejně jako prince Williama a jeho manželky Kate a dalšího prince Harryho.

Královna si prohlíží svojí bárku.Královna si prohlíží svojí bárku. | profimedia.cz

Královna nastoupí na loď u Putney na západním okraji Londýna a popluje 11 kilometrů až k Toweru. Organizátoři předpokládají, že na lodích slavnostní flotily bude na 20.000 lidí a ze břehu a mostů je bude sledovat milion diváků.
Flotila navazuje na oslavy, které se na Temži kdysi pořádaly. Nejvíc lodí - 10.000 - se prý na řece shromáždilo při slavnostech, které v roce 1662 uspořádal král Karel II.

Tentokrát se bude flotila skládat z devíti tematických sekcí a budou v ní nejrůznější plavidla od rybářských bárek po parníky a plachetnice a malé soukromé lodi, které evakuovaly britské vojáky z francouzského přístavu Dunkerque za války v roce 1940.

Královně zahraje McCartney

V pondělí a v úterý bude v Británii kvůli jubileu volno. Odpoledne přijde 10.000 vylosovaných šťastlivců na piknik do zahrad Buckinghamského paláce. Následovat bude koncert před Buckinghamským palácem, který bude přenášet televize a zahrají na něm například Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue a čínský klavírista Lang Lang.

Na závěr koncertu královna rozsvítí na 4000 světel rozesetých po celé zemi a zemích britského Společenství. Jedna z luceren se rozsvítí i v hotelu v Keni, kde Alžběta byla před 60 lety, když se dozvěděla o smrti svého otce.

V úterý se zúčastní bohoslužby díkuvzdání v londýnské katedrále sv. Pavla a následující recepce ve Westminster Hall v parlamentu, kam je pozváno na 700 lidí, včetně zástupců charitativních organizací a škol. Domů se pak královna vrátí v čele průvodu kočárů. Oslavy vyvrcholí, když pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.

Oslavy diamantového výročí jsou pro Británii jedním ze dvou vrcholů roku. Londýn v létě zažije olympijské hry a radnice hlavního města si slibuje, že oslavy vyrovnají pokles v počtu turistů, kterýpravidelně před olympijskými hrami pořadatelská města zažívají.