V Madridu protestovaly tisíce lidí proti úsporným opatřením

demonstrace ve Španělsku

demonstrace ve Španělsku Zdroj: ctk

Tisíce Španělů protestovaly před madridským parlamentem proti politice úsporných opatření konzervativní vlády premiéra Mariana Rajoye. Na předem ohlášenou akci s heslem "Okupujte parlament" reagovala policie silnými bezpečnostními opatřeními. Nejméně 20 osob bylo podle španělských médií během akce zatčeno a 28 zraněno.

„Demokracie byla unesena. 25. září ji půjdeme zachránit,“ zaznělo mimo jiné podle BBC na protestní akci z úst organizátorů. „Tato demonstrace je významný signál, který posíláme politikům, aby věděli, že to, co se teď děje ve Španělsku, je sebevražda a my s tím nesouhlasíme. A budeme se tomu snažit zabránit i tímto shromážděním,“ prohlásil podle AP aktivista Pablo Méndez.

Účastníci shromáždění vyzvali k obklíčení či obsazení parlamentní budovy, policie ji proto neprodyšně uzavřela. Do akce bylo nasazeno na 1300 policistů.

Demonstrace byla organizována pomocí sociálních sítí a zúčastnilo se jí mnoho mladých lidí. Poté, co se demonstranti snažili dostat přes připravené zátarasy, použili proti nim policisté gumové projektily a obušky.

Podle policejních údajů se akce účastnilo na 3000 demonstrantů, podle organizátorů se jich zde sešel dvojnásobek. Agentura AP pro srovnání připomněla, že 15. září proti úsporným opatření protestovaly desetitisíce Španělů. Španělsko se mezi státy EU řadí k těm nejvíce zasaženým finanční krizí.

Organizátoři akce obviňují , že úspornými opatřeními porušil své sliby dané před volbami z listopadu 2011 a oklamal tak voliče.