V Mekce spadl jeřáb ve Velké mešitě do davu lidí, přes sto z nich zemřelo

Ilustrační foto Velké mešity

Ilustrační foto Velké mešity Zdroj: Al-Jazeera via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Při pádu jeřábu ve Velké mešitě v Mekce zemřelo nejméně 107 lidí a 238 dalších byla zraněna. Příčinou neštěstí byla podle médií silná bouře, která mohutný stavební stroj převrátila. Mekka patří k nejposvátnějším místům islámu a v současnosti se chystá na velkou pouť věřících z mnoha zemí.

Fotografie na sociálních sítích zobrazují muslimské věřící v zakrvácených hábitech, na dalších snímcích jsou vidět trosky části stavby, v níž jeřáb podle všeho při pádu proboural zeď mešity.

Mekka se v těchto dnech připravuje na každoroční velkou pouť hadždž, která má podle islámského lunárního kalendáře začít v týdnu od 21. září a kterou má jednou za život vykonat každý muslim.

Loňské pouti se podle statistik místních úřadů zúčastnily více než dva miliony osob. Úřady už tehdy podle agentury Reuters omezovaly počet přítomných věřících z bezpečnostních důvodů, neboť v místě dlouhodobě probíhají stavební práce zaměřené na zvýšení kapacity mešity. Saúdskoarabské úřady oznámily, že přesnou příčinu dnešní tragédie vyšetřují.

Saúdská Arábie hlásí další úmrtí kvůli nákaze MERS