V Mekce začala muslimská pouť. Dorazily na dva miliony věřících

V Mekce začíná muslimská pouť.

V Mekce začíná muslimská pouť. Zdroj: Reuters

V Mekce začíná muslimská pouť.
V Mekce začíná muslimská pouť.
V Mekce začíná muslimská pouť.
V Mekce začíná muslimská pouť.
V Mekce začíná muslimská pouť.
11
Fotogalerie

Přes 1,8 milionu věřících dorazilo z ciziny do saúdskoarabské Mekky, aby vykonalo letošní muslimskou pouť. Obřady začínají oblečením poutníků do bílého bezešvého oděvu, obcházením svatyně Kaaby a přecházením nebo přebíháním mezi pahorky Safá a Marva. Pouť do Mekky patří vedle vyznání víry, modlitby, udělování almužny a půstu o ramadánu k pěti pilířům islámu a má ji nejméně jednou za život vykonat každý věřící, jemuž to zdravotní stav dovolí.

Saúdská Arábie každoročně vylepšuje infrastrukturu v okrsku rituálů, aby usnadnila pohyb davu lidí. Nově je letos k dispozici vlakové spojení mezi Mekkou a Medínou. Očekává se, že obřady vykoná při započtení domácích poutníků až 2,5 milionu lidí.

V okolí Velké mešity, kde rituály začínají, teploty přesahují 40 stupňů Celsia a velké větráky rozmístěné v okolí stříkají do vzduchu vodu.

Mnoho lidí je v Mekce už několik dní a vykonávalo takzvanou malou pouť, umru, kterou lze ale absolvovat kdykoli v roce a ne nezbytně před velkou poutí. Začátek velké pouti je pevně stanoven na 8. den poutního měsíce, který je posledním měsícem islámského roku, jenž se řídí lunárním kalendářem.

V sobotu čeká poutníky odchod na pahorek Arafát, kde se budou modlit do západu slunce. Přenocují pak u svatyně Muzdalifa a desátého dne poutního měsíce, což bude v neděli, budou symbolicky kamenovat satana a zahájí třídenní svátek oběti, při němž se porážejí obětní zvířata a maso se rozdává chudým. Po návratu do Mekky se mnozí vydají k Prorokovu hrobu do Medíny, která je po Mekce druhé nejposvátnější místo islámu. Právě tam se roku 622 uchýlil prorok Mohamed a tímto rokem se datuje začátek muslimského letopočtu.

Pouť má kořeny v předislámské době a mnoho jejích rituálů se vztahuje k příběhu o biblickém Ibráhímovi (Abrahámovi). Pro dnešní muslimy je to příležitost projevit solidaritu a ochotu podřídit se Bohu.

Saúdská Arábie se snaží zajistit lidem co největší bezpečnost. Její představitelé letos vyzvali věřící, aby politiku nechali doma a v Mekce se soustředili na duchovní obsah pouti. Účastníci mají elektronické náramky, které umožní identifikaci s pomocí GPS. Největší neštěstí v minulosti se stalo roku 2015, kdy se střetly dva proudy poutníků a stovky lidí se ušlapaly.