V moři se našla skříňka se záznamy o letu z ruského letadla

Letecké neštěstí

Letecké neštěstí Zdroj: reuters

Letecké neštěstí
Letecké neštěstí
3
Fotogalerie

Pátrací týmy dnes našly černou skříňku se záznamy o letu z ruského letadla, které v neděli spadlo s 92 lidmi na palubě do Černého moře. Stroj, v němž cestovalo několik desítek členů světoznámého souboru Alexandrovci, byl na cestě z Moskvy do Sýrie a zřítil se krátce po startu ze Soči, kde měl mezipřistání. Skříňka s údaji o letu již byla převezena k analýze do Moskvy.

Takzvaná černá skříňka podle vyšetřovatelů není výrazně poškozená. Předána byla centrálnímu výzkumnému ústavu ruských leteckých sil v Ljubercy u Moskvy. "Po prvním ohledání odborníci tohoto ústavu soudí, že je skříňka v uspokojivém stavu," citovala agentura TASS zdroj z ministerstva obrany.

Podle něj musí být zařízení nejprve očištěno destilovanou vodou a až pak bude možné začít s analýzou záznamu.

Ruský zkušební pilot Magomed Tolbajev agentuře Interfax řekl, že první informace ze skříňky by mohly být známy ještě dnes. Úřady ale oznámily, že analýza může trvat i několik týdnů.

Agentura Interfax uvedla, že letadlo mělo tři záznamníky, že jeden už byl vyzvednut a poloha dvou zbylých určena. Nově agentura informovala, že potápěči vyzvedli dolní partii zadní části trupu letadla a že právě v ní byl mohly být dvě zbývající skříňky.

Čtěte vše o nehodě letounu s členy Alexandrovců

Běžně jsou v letadlech skříňky dvě, přičemž jedna zachycuje technické údaje o letu a druhá konverzaci z pilotní kabiny. Obojí je pak použito k objasnění příčin nehod.

Ruští představitelé vylučují, že příčinou byl teroristický útok. Vyšetřovatelé se kloní k hypotéze, že za pádem stroje byla chyba pilota, nekvalitní palivo, nebo technická závada.

Zatím se podle ruských agentur našla celá těla 12 mrtvých a 156 částí lidských těl.

Armádní letadlo Tu-154 přepravovalo několik desítek členů pěveckého souboru Alexandrovci, kteří měli v Sýrii vystoupit pro vojáky nasazené v tamních bojích.