V Moskvě demonstrovalo 200 lidí proti ruské intervenci v Sýrii

Ilustrační foto Moskvy

Ilustrační foto Moskvy Zdroj: Thomas Depenbusch via Flickr (CC-BY 2.0)

Asi dvě stě lidí se dnes sešlo v centru Moskvy na protest proti ruské vojenské intervenci v Sýrii. Podle agentury AFP zadržela policie jednu demonstrantku.

Účastníci akce, většinou ve věku kolem 50 a 60 let, se shromážili v malém parku v centru hlavního města na výzvu hnutí Solidarita opozičního politika Borise Němcova, který byl zavražděn v únoru.

Velmi brzy je obklopil hustý kordon příslušníků pořádkových sil. Zatčena ale byla pouze žena třímající transparent s nápisem hanícím ruského prezidenta: „Putine, ty vrahu, nedělej Rusku ostudu“. Podle AFP většina demonstrantů, která skandovala protiválečná hesla, měla pacifistické odznaky bez politické příslušnosti.

Rusko zahájilo v září nálety proti povstalcům bojujícím v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada. Moskva tvrdí, že útoky jsou namířeny hlavně proti extremistické organizaci Islámský stát, který ovládá velké části syrského a iráckého území. Západ ale Rusko viní z toho, že nerozlišuje mezi rebely a zasahuje i ty umírněné, kteří mají západní podporu.

Lidé a země: Reportáž ze Sindžáru, kde se Jezídi brání Islámskému státu