V Německu přistáli první migranti přijatí díky dohodě s Tureckem

Uprchlíci v Řecku

Uprchlíci v Řecku Zdroj: ctk/ap

Na letišti v německém Hannoveru dnes ráno přistála první skupina 24 syrských uprchlíků z Turecka, které země přijala na základě dohody s Ankarou. Migranti přiletěli linkových spojem, další skupina 18 běženců má dorazit odpoledne, uvedla agentura DPA.

Jde o vůbec první syrské migranty, kteří se do Evropské unie dostali díky nedávné dohodě s Tureckem o vracení uprchlíků z Řecka. Ta stanoví, že za každého syrského uprchlíka vráceného z řeckých ostrovů na tureckou půdu unie převezme jednoho Syřana s právem na azyl legální cestou.

Syrští uprchlíci zamířili z Hannoveru autobusy do uprchlického zařízení ve 140 kilometrů vzdáleném Friedlandu u města Göttingen.

Dohoda EU a Turecka je v platnosti od 20. března a právě od tohoto data se na ty migranty, kteří připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl vztahuje pravidlo o jejich vracení na turecké území. Od konce března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů a první lodě s vracenými uprchlíky dorazily z Řecka do Turecka dnes. Konkrétně šlo o 136 migrantů z ostrova Lesbos a 66 z nedalekého ostrova Chios.