V Ottawě řádil střelec, policie hledá jeho komplice

Desítky těžkooděnců byly povolány k ostraze nedalekého sídla premiéra Stephena Harpera, policejní komanda střeží i hlavní parlamentní budovu.

Desítky těžkooděnců byly povolány k ostraze nedalekého sídla premiéra Stephena Harpera, policejní komanda střeží i hlavní parlamentní budovu. Zdroj: CTK

Kanadskou metropoli Ottawu vyděsil útok neznámého střelce, který zabil vojáka u pomníku obětem války v centru města a pronikl do nedaleké parlamentní budovy. Policejní komando později útočníka po divoké přestřelce usmrtilo, policie ale dál hledá dva jeho komplice. V budově parlamentu zasedala vláda, premiér Stephen Harper i členové jeho kabinetu jsou v bezpečí. Místní nemocnice přijala tři zraněné, dva jsou ve stabilizovaném stavu.

Podle CBC byl útočník vyzbrojen útočnou puškou a tvář měl zakrytou šátkem. Na místo útoku dorazil v černém automobilu, kterého se násilím zmocnil cestou, když z vozu vyhnal řidiče. Po útoku na vojáka u válečného pomníku zahájil palbu i v areálu parlamentních budov. Podle nepotvrzených zpráv přitom útočník zranil další oběť.

Policie později oznámila, že střelba byla zaznamenána nejen u válečného pomníku a v parlamentu, ale i u blízkého nákupního střediska Rideau Center, které policisté následně evakuovali. Někteří svědkové tvrdili, že se střílelo i v blízkém hotelu Chateau Laurier. Policie vyzvala obyvatele města, aby se k centru nepřibližovali.

Na místo incidentu byly povolány stovky vojáků a příslušníků speciálních komand. Parlament i sousední budovy byly vyklizeny a centrum města neprodyšně uzavřeno. Policie vyzvala obyvatele, aby se nezdržovali u oken ani na střechách budov. Na místo přijelo několik obrněných vozů.

V době přestřelky v parlamentu právě k poslancům hovořil premiér Harper. „Ozvala se rána a po ní série výstřelů. Všichni jsme se rozprchli. Bylo to venku za dveřmi, těsně vedle sálu,“ řekl novinářům ministr financí Tony Clement. Někteří lidé z parlamentu prchali přes lešení, které bylo nedávno u objektu vystavěno kvůli rekonstrukci.

Harper se později ke střelbě v centru hlavního města vyslovil ve zvláštním prohlášení. Zdůraznil v něm, že i v nynější napjaté atmosféře musejí kanadská vláda a parlament pokračovat v práci. Útok na parlamentní budovu označil za opovrženíhodný, upozornil ale, že policie stále nemá veškeré potřebné informace.

Policisté zhruba půldruhé hodiny po prvních výstřelech oznámili, že útočník byl uvnitř parlamentu zastřelen. Policie ale podle mluvčího Chucka Benoita dál pátrá po jeho dalších dvou společnících. Jeden z nich byl podle nepotvrzených zpráv spatřen na střeše parlamentu. Po zuby ozbrojení policisté prohledávají všechny okolní budovy.

Spojené státy nabídly Kanadě pomoc ve zvládnutí následků ottawského incidentu. Nemají ale zatím informace o tom, že by šlo o útok teroristů. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama se podle něj telefonicky spojil s Harperem, aby mu tlumočil soustrast a solidaritu amerického lidu.

České velvyslanectví není ohroženo
České velvyslanectví v Ottawě, které leží necelý kilometr jihovýchodně od místa střelby, incident neohrozil. „Ambasáda byla okamžitě uzavřena, varovali jsme telefonicky jednu krajanku, která se mohla v okolí pohybovat,“ řekl ČTK chargé d'affaires Robert Tripes. Personál zastupitelského úřadu je podle něj na místě, je v bezpečí a pracuje v normálním režimu. „Úřad je i za normální situace dobře chráněn, dalších opatření není zapotřebí,“ uvedl český diplomat.

Na situaci podle kanadských médií reagovalo i vedení kanadskoamerické hokejové ligy NHL. Dnes večer místního času měli hokejisté klubu Toronto Maple Leafs sehrát soutěžní utkání s ottawskými Senators, zápas byl ale odložen. Nepotvrzené zprávy hovoří o tom, že torontský tým se ubytoval v centru Ottawy nedaleko míst dnešního útoku.

Celá kanadská metropole je podle místních novinářů v šoku, panika ale nepropukla. Rodiče ottawských školáků byli vyzváni, aby pro své děti ke školám nechodili. Školní budovy byly uzamčené a děti byly v bezpečí ve třídách, některé se uchýlily do krytů. Na výpadovkách z Ottawy policejní hlídky kontrolují všechna vozidla opouštějící město.

K incidentu došlo dva dny poté, co nedaleko Montrealu islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil.