V Polsku padají důležité hlavy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ve velkých polských firmách se státním vlastnickým podílem se odehrálo další kolo personálních rošád. Ve středu 14. prosince se ze své funkce poroučel Tomasz Zadroga, šéf představenstva největší polské energetické společnosti PGE. Krátce předtím PGE vycouvala z litevského projektu na stavbu jaderné elektrárny Visaginas a právě tento ústupný manévr má být podle deníku Rzeczpospolita hlavním důvodem jeho demise.

Deník Gazeta Wyborcza uvádí, že PGE měla do konce příštího roku investovat kolem 40 miliard zlotých (asi 230 miliard korun) především do nových elektráren, přitom však nebyla zahájena jediná stavba. „Nepotřebujeme mediální hvězdy, nýbrž lidi, kteří v práci pracují. Chceme vidět investice, ne jen o nich slyšet,“ řekl deníku zaměstnanec PGE. Absence těchto investic může být podle Gazety právě důvodem odchodu Zadrogy, který byl do funkce jmenován v roce 2008.

Jako další oznámil v pondělí svůj konec v čele plynařského koncernu PGNiG Michał Szubski. Dle jeho vlastních slov je motivem odchodu neschválení cenových tarifů ze strany tržního regulátora URE na příští rok, což podle Szubského znemožňuje zodpovědné vedení společnosti.

Dle dozorčí rady PGNiG se Szubski se svým postem rozloučí poslední den roku. Szubski do čela firmy nastoupil v roce 2008 jako vítěz konkurzu. Letos zvítězil znovu a zahájil své druhé funkční období.

A další šéfové mohou být na řadě. Ekonomický deník Puls Biznesu spekuluj e, že dalším mužem na odstřel je Herbert Wirth, od roku 2009 šéf dolnoslezského měďařského obra KGHM Polska Miedź. Vlastně měl být odvolán už minulý týden, ale ministr státního majetku podle zmíněného deníku nechtěl eskalovat chaos, který způsobilo avízo zavedení nové daně z těžby.

Gazeta Wyborcza informuje, že manažeři většiny společností setrvávají ve svých funkcích už čtyři roky, což je dost dlouhá doba na to, aby bylo plnění jejich povinností pod drobnohledem. Nový pán ministerstva státního majetku Mikołaj Budzanowski prý už začal s kontrolami ve firmách se státní účastí.