V prvním nominačním souboji porazil Donalda Trumpa senátor Cruz

Donald Trump a Ted Cruz

Donald Trump a Ted Cruz Zdroj: CTK

Senátor Ted Cruz porazil amerického miliardáře Donalda Trumpa v republikánském nominačním souboji v americkém státu Iowa. Konzervativní texaský zákonodárce získal podle televizní stanice MSNBC 28 procent hlasů. Realitnímu magnátovi Trumpovi dalo hlas 24 procent voličů. Na třetím místě mezi republikány skončil floridský senátor Marco Rubio s 23 procenty hlasů.

Kontroverzní miliardář Trump, považovaný za jednoho z favoritů nominačního souboje, již uvedl, že je druhým místem poctěn, a svému soupeři Cruzovi pogratuloval.

Svoje demokratické a republikánské favority pro souboj o křeslo prezidenta vybírali obyvatelé malého státu na americkém Středozápadě jako první v USA. Na straně demokratů těsně vede bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nad senátorem Berniem Sandersem.

Bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který v pondělních stranických volebních shromážděních získal jenom malou podporu, mezitím oznámil, že boj o republikánskou prezidentskou nominaci přerušuje. Podobný krok se podle zdrojů televize CNN chystá učinit Martin O'Malley z tábora demokratů.

Výběr uchazečů do souboje o Bílý dům má v USA po složitém historickém vývoji dvojí podobu. Jednou z nich jsou takzvané primárky, druhou stranická volební shromáždění (caucus), což je případ Iowy. Voliči tu v pondělí hlasovali na 1100 místech, hlavně v kostelích, školách a v dalších veřejných prostorách. Nejméně dvě republikánská shromáždění se konala v soukromých domech, jedno demokratické v dostihovém klubu.

Konzervativec a rodák z Kanady Cruz je kritikem Washingtonu
Texaský senátor a brilantní řečník Ted Cruz (45) staví svoji kampaň v prezidentských volbách na kritice politiků z Washingtonu. Jeho rival Donald Trump jej napadá za skutečnost, že se Cruz nenarodil na území USA, což je podmínka kandidatury na amerického prezidenta. Právní výklady však obvykle připouštějí, že do této kategorie patří i děti narozené americkým rodičům při pobytu v zahraničí.
Základní údaje o Cruzovi:
Senátor od roku 2013 proslul ostrou kritikou kroků prezidenta Baracka Obamy, zejména jeho reformy zdravotnictví. Patří ke konzervativnímu křídlu republikánů, má podporu radikálního hnutí Tea Party.

Premiant z prestižních škol je potomkem Američanky a kubánského imigranta s americkým občanstvím, narodil se 22. prosince 1970 v kanadském Calgary, kde pracoval jeho otec. Už od dětství musel stavět na píli a cílevědomosti.

Během studií na Princetonské univerzitě vynikal, profesoři si ho pamatují jako jednoho z nejnadanějších studentů v ročníku. V roce 1992 ho vybrali jako nejlepšího řečníka roku. Po promoci šel studovat práva na prestižní Harvardovu univerzitu.

Následovala právnická praxe a první kontakt s vysokou politikou. Zaučoval se v ní jako jeden z poradců George Bushe mladšího v jeho kampani před prezidentskými volbami v roce 1999.

V letech 2003 až 2008 politiku na čas opustil a působil jako právní zástupce Texasu, kde dohlížel na odvolání týkající se státu.

Do aktivní politiky se Cruz zapojil v roce 2013, kdy se stal senátorem za Texas. Záhy se zařadil mezi nejpopulárnější senátory a už od roku 2013 se spekulovalo, že by se letos mohl ucházet o prezidentský post. O kandidatuře přemýšlet v roce 2014, definitivně se rozhodl loni 23. března.

Jeho doposud nejvýraznějším politickým počinem je zákon z roku 2014 umožňující zakázat zástupci OSN vstup do USA, pokud panuje podezření, že by mohl být špionem nebo teroristou.

Je striktně proti potratům, s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky. Staví se proti sňatkům homosexuálů a je pro benevolentní pravidla držení střelných zbraní.

Legalizaci marihuany by podle něj měly mít v pravomoci jednotlivé státy, legalizaci na federální úrovni nepodporuje. V otázce přistěhovalců bojuje za prosazení prostředků, které cizincům pomohou vystoupit z ilegality a řádně žádat o udělení azylu. Je pro zachování trestu smrti. Podporuje také výstavbu kontroverzního ropovodu KeystoneXL.

Vzrušené reakce vzbudila jeho kritika New Yorku: „Všichni vědí, že hodnoty New Yorku jsou sociálně liberální, jsou pro potraty a homosexuální manželství. A jsou zaměřeny na peníze a média,“ prohlásil Cruz. Guvernér státu New York Andrew Cuomo v reakci prohlásil, že senátor Cruz „stihl za jedinou půlminutu urazit homosexuály, ženy a 18 milionů Newyorčanů“.

Otázka Cruzova občanství se přetřásala už v srpnu 2013, kdy deník The Dallas Morning News upozornil, že Cruz má kanadsko-americké občanství. Cruz poté formálně požádal o zbavení kanadského občanství a 14. května 2014 přestal být občanem Kanady.

Tuto otázku měl navíc již před časem řešit v souvislosti s posuzováním kauzy Obamova rodného listu výzkumný útvar Kongresu a ten připomněl, že podobným případem je i John McCain, jenž se narodil v Panamě. Rozhodující je, pokud alespoň jeden z rodičů je rodilým Američanem, čili Cruz je brán jako rodilý Američan a jeho případné kandidatuře by narození v Calgary nemělo bránit.

Praktikující evangelík Cruz má podporu věřících voličů, na mítincích hlásá svou vizi lepších Spojených států, které budou za jeho vlády opět založené na obyčejných a poctivých lidech, kteří ctí víru a „každé ráno začínají na kolenou v modlitbách“.