V Rakousku objevili až 50 mrtvých běženců. Vezl je maďarský kamion

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů Zdroj: ctk/ap

Rakouská policie našla v odstaveném nákladním voze na východě země nedaleko hranic s Maďarskem několik mrtvých běženců. Počet mrtvých nebyl oficiálně oznámen, mohlo by jich ale být až padesát. Imigranty převážel kamion označený logem slovenského masokombinátu Hyza, který patří holdingu Agrofert. Firma však jakoukoli spojitost s událostí odmítá, kamion prý již patří jinému majiteli, který původní logo ještě nepřelepil.

Nákladní vůz s těly uprchlíků byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. Běženci cestující v nákladovém prostoru vozu se zřejmě udusili. Řidič utekl. „Odhadujeme, že zemřelo 30 lidí, může jich ale být i 40 nebo 50,“ řekl zemský policejní ředitel Hans Peter Doskozil.

Podle snímků z místa tragédie byl nákladní vůz opatřen logem slovenského masokombinátu Hyza, který patří do skupiny Agrofert. Ten ale jakoukoli přímou spojitost odmítá. Zmíněný kamion prý firma již dříve prodala.

„Nákladní automobil, v němž byli podle informací médií dnes na rakouské dálnici nalezeni zesnulí uprchlíci, není majetkem společnosti Hyza od roku 2014. Společnost ho vyřadila a prodala, podle zatím dostupných informací následně ještě došlo k přeprodeji třetímu subjektu do Maďarska. Noví majitelé neodstranili původní nápisy na autě, jak byli povinni. Společnost Hyza ale s tímto vozidlem již nemá nic společného,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantůBývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů | ctk/ap

Hyza má nyní podle Hanzelky celkem šest vozů a všechny jsou podle systému na kontrolu polohy vozidel na území Slovenska. Hyza prý navíc do Rakouska zboží vůbec nevozí.

„Snažíme se kontaktovat rakouské orgány, jsme připraveni s policií úzce spolupracovat a poskytnout jí plnou součinnost. Posíláme na místo naše pracovníky, aby podle VIN zjistili, o které prodané vozidlo přesně jde a zjistili jméno kupujícího, které poskytneme rakouským vyšetřovatelům, aby mohli být pachatelé vypátráni. Těchto typů vozidel jsme v uplynulých letech prodali celkem 14 kusů různým subjektům,“ dodal Hanzelka.

Hyza se sídlem v Topoľčanech na západní Slovensku na svém webu uvádí, že je od roku 2006 součástí skupiny Agrofert, která patří českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

Šéf úřadu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár oznámil, že vozidlo je zaregistrované v Maďarsku. Potvrdilo to i slovenské ministerstvo vnitra. Zatím není jasné, zda bylo auto ukradeno. Lázár také řekl, že maďarská policie spolupracuje s rakouskými kolegy v pátrání po řidiči.

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantůBývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů | ctk/ap

Vůz podle policie na dálnici stál už od středy. Policii podezřelý kamion nahlásili pracovníci společnosti Asfinag, která spravuje rakouské dálnice.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová označila událost za tragédii, která „ukazuje zavrženíhodné metody pašerácké mafie v celé jejich ohavnosti“. „Dnešek je temným dnem,“ dodala a vyzvala k boji proti pašerákům běženců „se vší tvrdostí a nulovou tolerancí“.

Ohledání místa nálezu nákladního vozu potrvá podle kriminalistů několik dní. „Práce na místě činu dnes určitě nebude dokončena. Bude pokračovat v nadcházejících dnech,“ citovala agentura APA Geralda Tatzgerna, který v Rakousku vede útvar vyšetřující obchody s lidmi. O stavu těl Tatzgern odmítl hovořit. Vozidlo bylo odpoledne odtaženo k dalšímu vyšetřování, těla obětí nebylo podle kriminalistů možné na místě vyložit.

Místo nálezu kamionu

Tragédie připomíná událost z roku 1993, kdy bylo na odpočívadle nedaleko Vídně nalezeno pět těl uprchlíků ze Srí Lanky. Vyšetřování ukázalo, že se během transportu udusili, pašeráci pak jejich těla odhodili do křoví.

Podobné tragédii se přitom rakouské policii podařilo jen před několika dny zabránit. Policie u města Bruck an der Leitha zatkla tři pašeráky, z nichž jeden ve svém kamionu převážel 34 běženců. Lidé, které nechal vystoupit na rakouské dálnici, popisovali, jak jim během cesty od srbských hranic do Rakouska docházel vzduch. Řidič ale jejich prosby o zastavení ignoroval.