V Řecku padá i turismus, cizinci se bojí změny měny

Řecko, turismus

Řecko, turismus Zdroj: profimedia.cz

Řecké příjmy z cestovního ruchu se v prvním čtvrtletí propadly v meziročním srovnání o 15,1 procenta a počet turistů v zemi se snížil o 11,7 procenta. Výrazně méně přijelo Němců, Rusů a Britů, uvedla řecká centrální banka. Turismus je přitom pro jihoevropskou zemi klíčovým ekonomickým odvětvím, protože tvoří zhruba jednu pětinu jeho HDP. Rostou také obavy turistů z toho, co by se stalo, kdyby během jejich pobytu Řecko opustilo euro.

Údaje mapující turistický ruch maří naděje předlužené a krizí zasažené země na letošní příznivý vývoj odvětví. Celkové příjmy za čtvrtletí klesly na 396 milionů eur (deset miliard korun) a průměrný výdaj jednoho zahraničního návštěvníka se snížil o 3,8 procenta na 405 eur. Výdaje turistů z Ruska se propadly o 41 procent, příjmy od Němců klesly o 7,9 procenta a od Britů o 11 procent. Příjmy od turistů z Evropské unie klesly o 28 procent a od návštěvníků ze zbytku světa o 9,5 procenta.

„Údaje potvrzují, že letošní rok bude pro turistický sektor obtížný. Negativně se na něm projeví recese v eurozóně a vysoká nejistota v zemi,“ řekl agentuře Reuters ekonom National Bank of Greece Nikos Magginas. Podle něj se zřejmě nepříznivý trend ve druhém čtvrtletí ještě zhorší a ve stabilizaci lze doufat nejdříve ve druhé polovině roku.

Cestovní kanceláře v poslední době zaznamenávají výrazný pokles o dovolenou ze strany Němců, kteří se na řeckých příjmech z turistiky podílejí nejvíce. Přispívají k tomu zprávy o násilí vůči Němcům kvůli tvrdým úsporným opatřením požadovaným německou kancléřkou Angelou Merkelovou výměnou za finanční pomoc. Turistům vadí také časté stávky a protesty.

Do Řecka raději s větší hotovostí, radí klientům německá cestovka

Německý turistický gigant TUI už také před klienty otevřeně mluví o možnosti, že během jejich pobytu v Řecku může dojít ke změně měny. Radí proto turistům vzít na dovolenou více hotovosti v eurech.

„Zatímco turisté se službami all inclusive si nemusejí dělat starosti, ostatní by si měli vzít více eur v hotovosti pro případ, kdyby distribuce drachmy nebyla na celém území Řecka zaručena,“ prohlásil Markus Bruchmüller ze společnosti TUI.

Mluvčí cestovní agentury Anja Braunová vysvětlila, že zmíněná doporučení firma vydala po záplavě dotazů od nervózních klientů, kteří mají obavy, že se Řecko vzdá eura a vrátí k drachmě. Ke klidu turistů nepřispívá ani současná situace v Řecku, kde nedávné parlamentní volby skončily patem.