V Rusku se zřítilo letadlo s Alexandrovci. Letěli za ruskými vojáky do Sýrie

Alexandrovci jsou nejlepším mužským sborem současnosti. Do Česka přijedou v prosinci.

Alexandrovci jsou nejlepším mužským sborem současnosti. Do Česka přijedou v prosinci. Zdroj: Blesk – Karel Kopáč, Alexandrovci, archiv Blesku

V Rusku musel nouzově přistát Tupolev TU-154 poté, co mu vysadily všechny motory - ilustrační foto
Polské vládní letadlo Tupolev 154
Vládní letadlo TU 154
Chodúrovi za pěvecké výkony tleskají i nejlepší z Alexandrovců
Alexandrovci
6
Fotogalerie

Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, který převážel i 64 členů slavného armádního sboru Alexandrovci, se časně ráno zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikoho živého se dosud nalézt nepodařilo, záchranáři vytahují z moře jen mrtvé. Nepředpokládají, že by katastrofu měl někdo šanci přežít. Prezident Vladimir Putin již kondoloval pozůstalým.

Letadlo Tu-154 mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva. Mířilo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja.

"Bohužel, během pátrání se nepodařilo najít žádný záchranný vor. Trosky letounu přitom byly roztroušeny ve vzdálenosti 1,5 až osmi kilometrů od pobřeží," řekl jeden ze záchranářů.

Na palubě byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova souboru písní a tanců s výjimkou tří sólistů. Řekl to jeden ze zpěváků souboru Vadim Anaňjev. "Narodilo se mi dítě, teď máme v rodině tři malé děti, a tak jsem šel za vedoucím souboru a požádal jsem, abych směl zůstat (doma). Kromě toho se zítra mělo konat vystoupení, a tak rozhodli, že doma zůstanou ještě sólisté Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všichni ostatní ze sboru letěli," řekl Anaňjev agentuře TASS.

K sídlu Alexandrovců lidé přinášejí květiny. Ruské televize vyřadily zábavné pořady ze svého vysílání.

Soubor měl podle TASS v současnosti 186 členů, včetně devíti sólistů a 64 zpěváků v mužském sboru, 38 členů orchestru a 35 tanečníků a tanečnic.

Kromě osmi členů posádky bylo v letadle i devět novinářů ze tří ruských televizí. Na palubě stroje byl i ředitel a umělecký šéf Alexandrovců, generál Valerij Chalilov, náčelník kulturního odboru ministerstva Anton Gubanov či šéfka dobročinné nadace Spravedlivá pomoc Jelizaveta Glinková, známá veřejnosti pod přezdívkou Doktorka Liza.

Putin nařídil premiérovi Dmitriji Medveděvovi, aby vytvořil a řídil státní komisi pro vyšetřování katastrofy Tu-154. Na místě je i komise ministerstva obrany a tým kriminalistů z Vyšetřovacího výboru, což je jakási ruská obdoba americké FBI.

Experti se podle agentury Interfax přiklánějí k verzi, že letoun havaroval v důsledku technické poruchy, která se projevila v okamžiku, kdy se letoun snažil nabrat výšku. Chyba zkušených pilotů je podle zdroje málo pravděpodobná a počasí bylo příznivé.

Dříve se hovořilo i o možnosti srážky s ptáky či načerpání nekvalitního paliva při mezipřistání v Soči. Hypotéza teroristického útoku je podle Interfaxu téměř vyloučena.

Média se pozastavují nad tím, že letoun se poprvé dostal do vzduchu před více než 33 lety. Ministerstvo obrany se hájí, že rok výroby 1983 a 6689 nalétaných hodin ještě neznamenají, že letoun nebyl schopen provozu. 

Český prezident Miloš Zeman přijal s pohnutím zprávu o pádu ruského letadla s Alexandrovci na palubě. Prezident patří ke ctitelům souboru, uvedl na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Lítost vyjádřila i zpěvačka Helena Vondráčková, která s Alexandrovovým armádním souborem písní a tanců několik let vystupuje.

Příští turné Alexandrovců v Česku bylo plánované na květen příštího roku.