V Sazkozyho předvolební kampani se objevují další podezřelé miliony eur

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy Zdroj: CTK

Francouzská justice rozšířila vyšetřování prezidentské kampaně Nicolase Sarkozyho v roce 2012 o další podezřelé výdaje. S odvoláním na justiční zdroj to uvedla agentura AFP. Sarkozy už v září při policejním výslechu odmítl podezření, že při financování jeho tehdejší kampaně došlo k podvodům ve výši nejméně 18,5 milionu eur (500,6 milionu korun). Rozhodně prý o ničem takovém neví.

Vyšetřovatelé už dříve podezřívali organizátory kampaně, že na předvolební shromáždění použili i 18,5 milionu eur, které ale pomocí falešných faktur dali do nákladů Sarkozyho pravicové strany UMP. A to ve snaze nepřekročit finanční limit na kampaň, který je ze zákona 22,5 milionu eur. Nyní vyšetřovatelé objevili další podobně podezřelé výdaje za více než deset milionů eur.

Podvody v kampani připustila společnost Bygmalion, která se na transakcích kolem financování kampaně podílela. Bývalý člen vedení společnosti a pravá ruka bývalého šéfa UMP Jeana-Françoise Copého, Jérôme Lavrilleux, minulý měsíc v rozhovoru pro týdeník Le Nouvel Observateur obvinil Sarkozy, že chce (z této aféry) „vyklouznout“ a „vyhnout se odpovědnosti“.

Sarkozy je podle místních komentářů rozhodnut opět kandidovat na prezidenta v roce 2017 a získat zpět post, o který ho ve volbách v roce 2012 připravil socialista François Hollande. Sarkozyho ambice ale ohrožuje hned několik justičních afér, v nichž figuruje jeho jméno.