V sestřeleném letounu prý nebylo 100 expertů na AIDS, ale jen asi šest

Uctění obětí letu MH17 Malaysia Airlines před kostelem v Kuala Lumpur

Uctění obětí letu MH17 Malaysia Airlines před kostelem v Kuala Lumpur Zdroj: ctk/AP

V malajsijském boeingu, který se ve čtvrtek s téměř 300 lidmi na palubě zřítil nad východní Ukrajinou, bylo výrazně méně účastníků mezinárodní konference o AIDS, než původně média uváděla. Prezidentka pořadatelské Mezinárodní společnosti AIDS (IAS) dnes řekla, že nehodu nepřežilo jen asi šest delegátů.

„Možná to bylo o něco více, ale rozhodně ne tolik, jak se uvádělo,“ cituje agentura DPA Françoise Barréovou-Sinoussiovou. Původní informace hovořily o tom, že leteckou katastrofu nepřežila asi stovka účastníků konference, která v neděli začíná v australském Melbourne.

Mezi oběťmi je například bývalý prezident (IAS) a čelný expert na AIDS Joep Lange nebo mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Glenn Thomas. Účastníci konference si při jejím zahájení připomenou památku svých kolegů.

Pád letadla mířícího z Nizozemska do Malajsie nikdo z cestujících ani z členů posádky nepřežil. Stroj pravděpodobně zasáhla raketa, která byla podle tvrzení Spojených států odpálena z oblasti ovládané proruskými povstalci.

Na palubě malajsijského boeingu bylo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující stále ještě nebyli identifikováni. Celkem zahynulo 298 lidí.