V singapurském hotelu Kimovi svítí lustry české Preciosy

Prezidentský obývací pokoj v singapurském hotelu St. Regis

Prezidentský obývací pokoj v singapurském hotelu St. Regis Zdroj: iwandered.net

Kim Čong-un na summitu USA a Severní Koreji v Sigapuru
Lustr ve sklárně Preciosa
Lustr ve sklárně Preciosa
Donald Trump v Singapurském hotelu
5
Fotogalerie

Zatímco vrcholí přípravy na úterní americko-severokorejský summit v Singapuru, kde hlavní aktéři - americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un jsou od neděle - zahraniční média zaznamenala, že v apartmá "drahého vůdce" z KLDR v hotelu St. Regis svítí české křišťálové lustry. Jablonecká sklářská společnost Preciosa uvedla, že jde o její výrobky.

"Pokud pan Kim zůstane v prezidentském apartmá v ceně 5770 eur za noc (asi 148 550 korun), bude se moci těšit z jacuzzi v mramorem vykládané koupelně. Čekat na něj bude osobní komorník a šéfkuchař pod českými křišťálovými lustry," napsal na svém webu list The Independent. A dodal, že pokud Kim bude zpytovat svědomí, mohl by si vzpomenout na svého bratra Kim Čong-nama, který v St Regis rád pobýval, než byl loni zavražděn na letišti v Kuala Lumpuru při údajném severokorejském spiknutí.

O "českých křišťálových lustrech, vyrobených na zakázku" v prezidentském apartmá o rozloze 3600 čtverečních stop (asi 335 metrů čtverečních) píše i The Washington Post - spolu s dalšími pozoruhodnostmi apartmá, jako je vlastní tělocvična, vířivka či umělecká díla včetně obrazu Marka Chagalla.

Server iwandered.net zaznamenal, že Trumpovo apartmá v hotelu Shangri La je nepatrně větší, hlavně však na svých snímcích zachytil i zmiňované lustry.

Preciosa sdělila, že pro St Regis vyrobila svítidla do ložnice a obývacího pokoje prezidentského apartmá. Další její lustry jsou ve vstupním prostoru hotelu nad schodištěm, v hotelových barech a restauraci a také v tanečním sále. Do hotelu Shangri La dodala Preciosa svítidla pro lobby, bar nebo chodby.

V hotelu St Regis podle dostupných mediálních údajů instaloval své výrobky také novoborský Lasvit. Obě firmy mají v Singapuru své pobočky, tamní zastoupení Preciosy se zaměřuje právě na svítidla.

Podívejte se na záběry z výroby v Preciose: 

Video placeholde

Preciosa • E15, Michal Nosek