V Súdánu vybuchlo letadlo: 32 mrtvých včetně ministra

havarované letadlo - ilustrační foto

havarované letadlo - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letadlo se súdánskou oficiální delegací dnes krátce před přistáním na jihu země havarovalo. O život přišlo podle agentury AP, která se odvolává na úřad súdánského prezidenta, 32 lidí. Mezi oběťmi je i jeden súdánský ministr a několik dalších politiků.

Ministra pro náboženské záležitosti Ghasího Sádika doprovázeli regionální politici, ale také několik novinářů. Televizní stanice Al-Džazíra zmiňovala, že na palubě mohli být dva ministři, avšak žádná konkrétní jména neuvedla.

Letadlo bylo na cestě do súdánského státu Jižní Kurdufán, kde se členové delegace měli zúčastnit oslav konce muslimského postního měsíce ramadánu. Stroj měl přistát v hornaté oblasti asi 600 kilometrů jižně od Chartúmu. Podle súdánské státní televize ale prvnímu přistání zabránilo počasí. Když se pilot snažil navést stroj na přistání podruhé, narazil do hory a letadlo vybuchlo.

V Jižním Kurdufánu se těží ropa. Region sousedí s Jižním Súdánem, který se od Súdanu oddělil loni v červenci. Krátce před tím se v oblasti rozpoutalo povstání. Vláda rebely viní z toho, že v červenci zabili sedm lidí. Největší povstalecká skupina, která působí v Jižním Kurdufánu, oznámila, že s havárií nemá nic dočinění.

Není také jasné, jakému přepravci zničené letadlo patřilo. Agentura Reuters ale připomíná, že největší súdánský přepravce Sudan Airways se už v minulosti potýkal s problémy se svými letadly a v posledních letech jich několik havarovalo. Hlavní příčinou bylo zastaralé vybavení strojů.