V Sýrii byla pozastavena evakuace radikálů z Damašku

Zdroj: profimedia.cz

V Sýrii byla pozastavena evakuace několika tisíc radikálů a jejich rodin z jižní části Damašku. Oznámila to televizní stanice Al-Manár provozovaná libanonským Hizballáhem. Evakuace byla ohlášena minulý týden a bojovníci Islámského státu (IS) a dalších skupin a také jejich příbuzní měli být převezeni do Rakky na severu Sýrie, kde má IS hlavní stan. Boje v Sýrii pokračují a při sebevražedné akci a následné přestřelce zemřelo na severu země 71 radikálů a syrských vojáků.

Do čtvrtí Damašku, odkud měli být radikálové odvezeni, se už v pátek začaly sjíždět desítky autobusů. Podle libanonských zdrojů ale evakuační plán ztroskotal kvůli smrti Zahrána Alúše, který zahynul při pátečním náletu na východním předměstí syrské metropole. Stál v čele povstalecké skupiny Džajš Islám, ale nehlásil se k IS ani k další radikální skupině frontě An-Nusra, protože neschvaloval jejich radikální výklad islámu.

Džajš Islám neboli Armáda islámu už za něj jmenovala nástupce. Podle agentury AP jím bude Isám Bajdaní známý pod přezdívkou abú Hammám. Mluvčí skupiny prohlásil, že Alúšova smrt povede jenom k vystupňování boje. Konvoj s evakuovanými radiály měl podle dohody projíždět územím, které Džajš Islám kontroluje. Podle televize Al-Manár se autobusy otočily a odjely zpět prázdné.

Ochránci lidských práv, kteří situaci v Sýrii monitorují z Británie, oznámili, že při pátečních útocích přišlo v severní provincii Halab o život 71 lidí. Fronta An-Nusra údajně použila sebevražedného atentátníka, který zaútočil na shromážděné vojáky. Následovala přestřelka mezi armádou a povstalci a na straně armády zůstalo 33 mrtvých, mezi jejími protivníky 38. Vojsko v minulých týdnech znásobilo operace v Halabu, kde ho podporuje svým letectvem ruská armáda.