V Teheránu se prý cvičí dobrovolníci do Sýrie

Syrští vojáci,

Syrští vojáci, Zdroj: ctk/ap

Generál íránských revolučních gard přiznal, že jeho oddíly cvičí dobrovolníky, kteří budou vysláni od Sýrie jako poradci tamní armády. Kromě toho budou mít za úkol chránit šíitské svatyně, mohou tedy být nasazeni do bojů.

Generál Mohsen Kázemajní řekl, že se Írán cítí „povinen vyslat do Sýrie vojenské poradce“ na žádost vlády prezidenta Bašára Asada. Generálův výrok zveřejnila na své stránce polovojenská dobrovolnická jednotka gard basídž.

Kázemajní prohlásil, že dobrovolníky do Sýrie přijímá teheránská divize oddílů basídž. Írán už v minulosti přiznal, že v Sýrii působí členové revolučních gard jako poradci. Popírá však, že jsou nasazováni také do bojů, avšak tomu odporují zprávy o íránských ztrátách v Sýrii. Mezi mrtvými je také několik důstojníků.

Írán patří spolu s Ruskem k hlavním Asadovým spojencům a vojensky a finančně mu pomáhá od začátku konfliktu, který trvá pět let. Podle agentury AP je Kázemajního prohlášení prvním náznakem toho, že Írán přizná, že do Sýrie posílá lidi i do bojových akcí. V Teheránu se v minulých dnech začaly objevovat tabule se jmény dobrovolníků, kteří v Sýrii padli.