V Turecku zadrželi kvůli zmařenému puči již šest tisíc osob

Zdroj: ctk

Turecko bude nadále pokračovat v čištění státních institucí od "viru" zodpovědného za páteční zmařený pokus o převrat. Na pohřbu lidí, kteří během střetů s armádou padli, to prohlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Úřady v souvislosti s pučem zadržely už kolem 6000 lidí. Podle vicepremiéra Mehmeta Şimşeka má vláda nad zemí plnou kontrolu. Zdroj agentury Reuters uvedl, že v Istanbulu stále odolává vládním silám několik skupin pučistů. Nepředstavují podle něj ale již žádné riziko.

„Virem“ v tureckých státních institucích jsou podle Erdogana příznivci duchovního Fethullaha Gülena, kterého prezident označil za strůjce pátečního nezdařeného puče. Pokus o převrat, který podle Erdogana provedla Gülenova „teroristická skupina“, se podařilo zhatit díky „vůli národa“. V armádě i nadále pokračuje zatýkání Gülenových příznivců, kteří vojsko „zničili“, dodal prezident.

Turecko podle Erdogana prostřednictvím ministerstev spravedlnosti a zahraničí požádají o vydání Gülena, který dlouhodobě žije ve Spojených státech a jakýkoli podíl na pokusu o vojenský převrat odmítá. O vydání spolupracovníků duchovního požádá Ankara prý i další západní státy. Své příznivce Erdogan vyzval, aby zůstali v ulicích. „Není to záležitost dvanácti hodin,“ řekl.

V Turecku vydali příkaz k zatčení Erdoganova vojenského poradce
Turecké úřady vydaly příkaz k zatčení hlavního vojenského poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, uvedla státní tisková agentura Anadolu. Stanice CNN Türk již informovala přímo o zadržení Aliho Yaziciho. Jak poznamenala agentura AP, není jasné, jakou roli hrál v pátečním zmařeném pokusu o vojenský převrat.

Život v Turecku se vrátil do normálu, uvedl premiér Binali Yildirim. Bez problémů fungují banky i burza. Práce vlády ale ještě není u konce, čistka ve státních institucích bude pokračovat, dodal v proslovu vysílaném živě v televizi.

"Velký úklid"

„Rozhodli jsme o všech potřebných opatřeních. Máme vše pod kontrolou. Není důvod se obávat,“ napsal už dříve vicepremiér Şimşek v příspěvku na twitteru, který adresoval především zahraničním investorům. Jaké „opatření“ vláda po konzultaci s centrální bankou přijala, ale vicepremiér neupřesnil. Politická stabilita Turecka ale podle něj po neúspěšném puči posílila.

Podle zdroje agentury Reuters zůstává v Istanbulu několik skupin účastníků pokusu o převrat, kteří se odmítají vzdát, nepředstavují však již žádné riziko. Ostatní turecká města jsou plně pod kontrolou vlády. Zatím unikají někteří vysoce postavení členové armády, budou ale dopadeni velmi brzo, dodal zdroj z řad vysoce postavených představitelů země.

Zatčení vojáci, soudci a státní zástupci

Celkem už úřady daly v souvislosti se zmařeným pučem zatknout kolem 6000 lidí, uvedl podle státní agentury Anadolu ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Většinou se jedná o příslušníky armády, soudce a státní zástupce. „Velký úklid“ bude podle Bozdaga nadále pokračovat.

Mezi vysokými představiteli armády, které turecké úřady v souvislosti s nezdařeným pučem zadržely, je také generál Bekir Ercan Van, velitel jihoturecké letecké základny Incirlik, odkud startují vojenská letadla Američany vedené koalice k operacím proti takzvanému Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Turecko v sobotu uzavřelo pro vojenská letadla vzdušný prostor a odstřihlo základnu Incirlik od přívodu elektrické energie.

Agentura DPA uvedla s odvoláním na vládní zdroje, že pučisté měli pod kontrolou šest stíhaček F-16. Odletěly údajně z letecké základny v jihotureckém Diyarbakiru, přeletěly nad Istanbulem a Ankarou a následně přistály na základně u středotureckého města Malatya. Stroje už jsou ale v moci části armády věrné turecké vládě. V noci na dnešek nad Istanbulem hlídkovalo pět stíhaček F-16 z letecké základny Eskişehir s piloty věrnými vládě a prezidentovi Erdoganovi.