V Turecku zatkli desítky Erdoganových odpůrců. Soud obvinil dva novináře

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecká policie zatkla v západní provincii Izmir 35 údajných příznivců hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který je kritikem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Mezi zadrženými jsou vysocí úředníci i policejní důstojníci, informovala podle agentury Reuters turecká média. Podle agentury AFP istanbulský soud obvinil také dva členy vedení opozičního listu Nokta z pokusu o státní převrat za to, že kritizovali volební vítězství proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Turecká státní moc tak zasahuje proti kritikům režimu ihned poté, co Erdoganova AKP získala ve volbách absolutní většinu a bude tak moci opět vládnout sama. Podle Erdogana se tak Turci vyslovili pro stabilitu, opozice se ale obává utužování režimu.

Osoby zatčené při zátahu na různých místech Izmiru odvezla policie do vyšetřoven jednotky pro odhalování organizovaného zločinu, uvedla turecká agentura Dogan. Použila při tom výraz „paralelní struktury“, kterým Erdogan obvykle označuje Gülenovy stoupence v justici, policii a dalších institucích.

Vláda hnutí obviňuje z pokusů o destabilizaci země a prokuratura ho označila za teroristickou organizaci. Pár dní před volbami turecká policie obsadila sídlo opoziční mediální společnosti údajně napojené na Gülenovo hnutí.

Duchovní žije v exilu

Erdogan tvrdí, že Gülen se pomocí spiknutí pokusil v roce 2013 svrhnout jeho tehdejší kabinet. Prý k tomu využil korupční skandál, jehož vyšetřování sahalo až do nejvyšších pater politiky. Erdogan na následné vyšetřování zareagoval rozsáhlými čistkami ve státním aparátu, při nichž vyhodil nebo poslal na jiná místa tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří prý Gülena podporovali. Na duchovního, který žije od roku 1999 v exilu v USA, vydal turecký soud loni v prosinci zatykač.

Mezi pronásledované se zařazují i šéfredaktor Cevheri Güven a vedoucí vydání Murat Çapan, jejichž list Nokta se ostře ohradil vůči volebním výsledkům, které prý povedou k destabilizaci země.