V USA sílí obavy z další recese, ekonomice prý dochází dech

USA

USA Zdroj: profimedia

Ve Spojených státech se stále více mluví o hrozbě další recese. Americkému hospodářství podle některých analytiků dochází dech, když postrádá růstové impulzy. V zemi se stále nevzpamatoval trh s bydlením a sužuje ji vysoká nezaměstnanost. Spotřebitelé se zároveň stále snaží splatit dluhy z minulosti a nemají peníze na utrácení.

„Riziko další recese ve srovnání se situací před šesti měsíci vzrostlo,“ uvedla bývalá šéfka ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy Christina Romerová. Podle profesora ekonomie z Harvardovy univerzity Martina Feldsteina pak nyní pravděpodobnost, že USA čeká další recese, je padesátiprocentní. „Tato ekonomika nyní skutečně balancuje na hraně,“ uvedl.

Podle Roberta Halla ze Stanfordovy univerzity představuje velké riziko pomalý růst americké ekonomiky v prvním pololetí, který v prvním čtvrtletí meziročně činil 0,4 procenta a ve druhém 1,3 procenta. „Čím pomalejší je růst, tím pravděpodobnější je, že nepříznivý šok způsobí recesi,“ podotkl.

Podle společnosti Goldman Sachs bude silným varovným signálem pro americkou ekonomiku další růst míry nezaměstnanosti. Z analýzy dat o nezaměstnanosti v USA od roku 1948 jí vyplynulo, že existuje 76procentní šance, že americká ekonomika je v recesi anebo v ní bude do půl roku, pokud míra nezaměstnanosti během tříměsíčního období vzroste zhruba o 0,3 procentního bodu.

USA zveřejní nová data o nezaměstnanosti v pátek. Pokud bude míra nezaměstnanosti 9,3 procenta a zůstane taková i v srpnu, splní podmínky z analýzy Goldman Sachs.

Pesimismus ekonomů sdílejí i trhy. Americké akcie padaly v úterý již osmý den po sobě, což byl nejdelší pokles od finanční krize v roce 2008.

Krugman: škrty jsou teď kontraproduktivní

Někteří ekonomové, například nositel Nobelovy ceny Paul Krugman, si přitom myslí, že čerstvá dohoda demokratů s republikány o dluhu, problémy hospodářství dále zhorší. Její součástí jsou totiž škrty, které podle něj v současné ekonomické situaci jsou špatným řešením.

„Nejhorší věc, kterou za těchto okolností můžete udělat, je ořezání vládních výdajů, protože to ekonomiku utlumí ještě více,“ napsal v deníku The New York Times.

Vývoj v USA pod drobnohledem ratingových agentur

Podpis zákona o zvýšení stropu amerického dluhu prezidentem Obamou vyřešil bezprostřední hrozbu platební neschopnosti USA. Ratingové agentury ale sledují vývoj amerického hospodářství s bedlivou pozorností.

Moody's dnes sice potvrdila úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni Aaa. Přidělila však ratingu negativní výhled, což zvyšuje hrozbu jeho budoucího zhoršení. Přistoupí k němu, pokud ochabne rozpočtová disciplína americké vlády nebo se výrazně zhorší stav americké ekonomiky, napsala agentura AP.

I ostatní klíčové ratingové agentury – Fitch a Standard & Poor's – dříve naznačily, že revizi ratingu USA zvažují.