Válka přes reklamu: Británie a Argentina si vyměňují inzeráty o Falklandech

Spor Velké Británie a Argentiny o Falklandy se po slovních přestřelkách provázející loňské výročí války o souostroví opět dostal na stránky tisku. A to doslova – na čtvrteční placené články argentinské prezidentky Cristiny Fernandezové v britských listech zareagoval dnes The Sun vlastním inzerátem v argentinském deníku The Herald.

Fernandezová nechala v denících Guardian a Independent otisknout svůj otevřený dopis britskému premiérovi Davidu Cameronovi, aby ukončil „koloniální nadvládu své země“ nad Malvínami, jak Argentinci souostroví nazývají.

„Na den přesně před 180 lety, 3. ledna, byla Argentina silou vytlačena z Malvín, což bylo nestydatou ukázkou kolonialismu 19. Století,“ píše Fernandezová. „Británie od té doby odmítá vrátit území Argentinské republice a brání tak obnovení její teritoriální integrity.“ Prezidentka tvrdí, že Malvíny jsou britskou kolonií a proto by jí Británie podle rezoluce OSN schválené v roce 1965 měla vyklidit.

Ministerský předseda David Cameron na dopis reagoval prohlášení, že o osudu souostroví rozhodnou sami jeho obyvatelé v již ohlášeném březnovém referendu. „O budoucnosti Falklandských ostrovů rozhodnou sami Falklanďané,“ řekl. Předpokládá se, že obyvatelé se silnou většinou vysloví pro setrvání pod britskou vládou.

Zatímco Cameron na krok Fernandezové nereagoval podobnou akcí v argentinských denících, britský bulvární list The Sun dnes zveřejnil inzerát v anglicky psaném argentinském deníku The Herald. „letos to bude 31 let, co Argentina napadla Falklandské ostrovy, což vyústilo ve smrt 255 britských a 649 argentinských vojáků a tři civilistů,“ uvádí inzerát a dodává, že rozpoutání konfliktu šlo proti nároku na sebeurčení obyvatel ostrova, kteří se rozhodli být Brity.

Podle The Sun jsou slova Fernandezové o vytlačení Argentinců z ostrova za neopodstatněná. „Nikdy nebyl vyhoštěn žádný argentinský civilista…Britská suverenita nad falklandskými ostrovy se datuje do roku 1765 – tehdy ještě Argentina vůbec neexistovala,“ uvádí deník v inzerátu, který končí výzvou „Ruce pryč!“.

Argentina loni v předvečer 30 výročí války o ostrovy nařkla Británii z militarizace jižního Atlantiku poté, co Londýn do regionu vyslal svou válečnou loď. Během olympijských her v Londýně pak Argentina zveřejnila propagační video, které zachycovalo argentiskou hvězdu pozemního hokeje Fernanda Zylberberga při tréninku v ulicích hlavního města ostrovů Port Stanley. Spot končí sloganem „Na utkání na britské půdě se připravujeme na argentinské půdě“.