Van der Bellen se bude snažit spojit rozdělenou zemi

Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen Zdroj: ctk

Příští rakouský prezident Alexander Van der Bellen vnímá Rakousko jako rozdělené, jako zemi, kde má řada občanů pocit, že jim politici nenaslouchají. Chce být proto integrujícím prvkem politické scény a získat si i důvěru těch občanů, kteří volili jeho protikandidáta Norberta Hofera. Van der Bellen to řekl ve svém prvním vystoupení po oznámení výsledků voleb, které vyhrál jen těsně. Jako politik, jehož cílem je být nadstranický, pozastaví ještě dnes své členství ve straně Zelených.

Dvaasedmdesátiletý Van der Bellen ve druhém kole prezidentských voleb získal 50,3 procenta hlasů a rozdílem pouhých 31 026 hlasů porazil kandidáta populistické Svobodné strany Rakouska Hofera, který obdržel 49,7 procenta.

Van der Bellen souhlasí s tím, že hlasování i volební kampaň Rakušany rozdělily, rozdíly ale nechce dramatizovat. Příkopy ve společnosti podle něj byly patrné už dříve, ale politici je možná dostatečně nevnímali. Vyjádřil přesvědčení, že je dobré sledovat nejen polarizaci, ale také politizaci obyvatel, kteří přišli hlasovat ve vysokých počtech. Ukazuje se tak podle Van der Bellena, že politika není lidem lhostejná, což je dobře.

„Mnoho lidí v této zemi má pocit, že nejsou dostatečně vidět nebo slyšet nebo obojí. Potřebujeme novou kulturu vzájemné komunikace, politiku, která se bude zabývat skutečnými otázkami, starostmi a hněvem lidí,“ podotkl mimo jiné příští prezident. „Když někomu naslouchám, tak můžu také očekávat, že bude naslouchat on mně,“ řekl dále.

V úřadu prezidenta chce proto Van der Bellen usilovat o to, aby spolu vycházeli i lidé odlišných názorů. Rakousko podle něj v minulosti mělo v kritických dobách vždy úspěch, když lidé upřednostnili společné zájmy před tím, co je rozdělovalo. „Chci sloužit zemi a všem zdejším lidem,“ řekl o své budoucí roli.

Výsledek voleb, který byl téměř 50 na 50, podle něj neznamená, že by jedna polovina byla důležitější než druhá. Obě jsou podle něj stejně významné. „Mohl bych také říci, že ty jsi stejně důležitý jako já a já jsem stejně důležitý jako ty,“ řekl v projevu Van der Bellen.

**