Vánoce mohou být bez čokolády. Nestlé přiznává potíže s dodávkami

Švýcarský potravinový gigant Nestlé přiznal, že má v předvánočním období potíže s dodávkami zboží.

Švýcarský potravinový gigant Nestlé přiznal, že má v předvánočním období potíže s dodávkami zboží. Zdroj: E15.cz

Olaf Scholz (SPD) se přiblížil křeslu německého kancléře. Jeho sociální demokraté zahájili formální rozhovory o vytvoření vládní koalice se stranou Zelených a FDP.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Scholz se přiblížil úřadu německého kancléře

Německo je od středy blíže vytvoření nové, převážně levicové vlády. Sociální demokraté (SPD) Olafa Scholze, kteří v nedávných parlamentních volbách získali největší procento hlasů, zahájily formální rozhovory o vytvoření koalice spolu se stranou Zelených a liberální FDP. Pokud se stranám podaří dosáhnout dohody, Scholz nahradí ve funkci spolkového kancléře dosavadní lídryni země Angelu Merkelovou. Naopak se vzdálila možnost, že by kancléřský post získal Armin Laschet z Křesťanskodemokratické unie (CDU). Začaly se rovněž objevovat spekulace, že se Laschet vzhledem k slabým volebním výsledkům chystá rezignovat na funkci předsedy CDU.       

Také Polsko zvedá úrokové sazby

Polská centrální banka včera překvapivě zvedla základní úrokovou sazbu o 0,4 procenta na přesně půl procenta. Následuje tak příklad centrálních bankovních domů v Česku a Maďarsku, které zahájily zvyšování úroků už v červnu. Polsko se stejně jako Česko s Maďarskem snaží tímto krokem bojovat s rostoucí inflací. Ta v září dosáhla v zemi hodnoty 5,8 procenta, což je nejvíce za posledních dvacet let. Většina analytiků se přesto domnívala, že Poláci ponechají svou měnovou politiku beze změn a ke zvednutí úrokové sazby se odhodlají až v prvním kvartále příštího roku, neboť navýšení úroků může narušit oživení tamní ekonomiky po koronakrizi.     

Z trhů a burz 

Americké akcie zpevnily, evropské oslabily 

Akcie ve Spojených státech ve středu zdražily. Pomohlo k tomu například rozhodnutí tamní Republikánské strany podpořit zvýšení federálního dluhového stropu, díky čemuž americké vládě nedojdou peníze na plnění finančních závazků. Dow Jonesův index posílil o 0,3 procenta. Širší S&P 500 vzrostl o 0,41 procenta a Nasdaq Composite se zvýšil o 0,47 procenta. Evropské burzy naopak včera poklesly kvůli slabým výkonům firem ze sektoru maloobchodu a cestovního ruchu. Panevropský index STOXX Europe 600 spadl o 1,03 procenta. Německý DAX odevzdal 1,46 procenta. Britský FTSE 100 zlevnil o 1,15 procenta a francouzský CAC 40 se snížil o 1,26 procenta. 

Nestlé má problémy

Švýcarský potravinový gigant Nestlé se v předvánočním období potýká s obtížemi v dodavatelských řetězcích. Přiznal to výkonný ředitel společnosti Ulf Mark Schneider v rozhovoru pro BBC. „Stejně jako ostatní byznysy se potýkáme s nedostatkem pracovních sil a narušením dopravy,“ uvedl Schneider. Zároveň zdůraznil, že plnění dodávek zboží do maloobchodních řetězců zůstává hlavní prioritou firmy. Nestlé, který je známý především jako výrobce sladkostí a kávy, je největším potravinovým koncernem na světě. Globálně zaměstnává přes 350 tisíc lidí a jeho roční obrat se pohybuje kolem devadesáti miliard švýcarských franků, zhruba 2,1 bilionu korun.   

Tweet dne

„Český premiér Babiš je muž, který si tajně koupil zámek ve Francii a profituje z fondů Evropské unie. Nadále však má křeslo v Evropské radě, přestože jeho střet zájmů byl prokázán. Tohle musí okamžitě přestat! Moje dnešní řeč na plenárním zasedání Evropského parlamentu.“

Europoslanec a člen německé strany Zelených Daniel Freund se na středeční schůzce europarlamentu opřel do předsedy české vlády Andreje Babiše (ANO) kvůli kauze Pandora Papers

Stane se dnes

  • Část českých občanů, žijících v cizině může od dnešního večera hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jako první k urnám na zastupitelských úřadech dorazí krajané v Brazílii a Argentině. 
  • Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová se v Římě setká s italským premiérem Mariem Draghim a také s hlavou katolické církve - papežem Františkem. 
  • V Petrohradu se koná konference k situaci na trhu s plynem. Zúčastní se jí šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom i řada zahraničních představitelů.
  • Královská švédská akademie věd oznámí, kdo letos získal Nobelovu cenu za literaturu. Podle sázkových kanceláří má největší šanci na úspěch francouzská spisovatelka Annie Ernauxová.