Varšava zahájila repatriaci ukrajinských Poláků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerstvo obrany Polske republiky

První letadlo s několika desítkami Ukrajinců polského původu, kteří se rozhodli utéct před boji na východě Ukrajiny do Polska, odletělo z letiště v Charkově. Polské armádní letouny mají během dneška na vojenské letiště u Malborku na severu Polska přepravit celkem 178 etnických Poláků z Donbasu, tedy východoukrajinské oblasti, která je postižena boji mezi proruskými separatisty a vládními vojsky.

„Poslední fáze evakuace se uskutečňuje v plné spolupráci s ukrajinskými úřady,“ uvedl v televizi TVN 24 mluvčí polského ministra zahraničí Marcin Wojciechowski. Dodal, že ve většině případů se stěhují celé rodiny i s malými dětmi.

V Polsku budou nejprve umístěni do několika středisek, kde podstoupí jazykové a případně i různé odborné kurzy. Zajištěna tam bude i zdravotní péče a školní docházka.

Podmínkou repatriace bylo prokázat polský původ, ať již průkazkou vydávanou polskými úřady, tzv. kartou Poláka, anebo jinými dokumenty. Následně přihlášené Poláky z Doněcké a Luhanské oblasti dříve přepravily do Charkova autobusy chráněné ozbrojenými agenty ukrajinské tajné služby.

Kroky k repatriaci krajanů z Ukrajiny zahájila také Česká republika. O návratu zpět do vlasti podle ministerstva vnitra jedná s úřady kolem stovky lidí.