Varufakis se sejde s bankéři, o paralelní měně se prý nejedná

řecký ministr financí Janis Varufakis

řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis se chce ještě večer po hlasování setkat s šéfy tamních bank. Agentuře Reuters to řekl zástupce ministerstva. Vládní vyjednávač pak řekl, že o zavedení paralelní měny se nejedná. Řecká centrální banka podle mluvčího vlády dnes požádá Evropskou centrální banku (ECB) o zvýšení objemu nouzového financování z programu ELA. Bez něj se řecké banky neobejdou.

Řečtí voliči dnes v referendu rozhodovali, zda od mezinárodních věřitelů přijmou další finanční pomoc výměnou za reformy a úsporná opatření. První výsledky naznačují, že Řekové dohodu s věřiteli odmítli.

Řecké banky jsou od začátku tohoto týdne zavřené a vládní činitelé už dříve avizovali, že banky se neotevřou dřív, dokud nebude dohoda s věřiteli. Její uzavření se ale nyní zřejmě zkomplikuje, pokud se potvrdí průběžné výsledky referenda.

Komentář Ilony Švihlíkové:

Aby vláda zabránila krachu bank, zavedla omezení pohybu kapitálu. V praxi to znamená, že Řekové mají přístup k penězům jen v bankomatech, kde si mohou vybrat maximálně 60 eur denně. Očekává se, že výsledek referenda situaci bank ještě zkomplikuje.

„Řecká centrální banka dnes podá žádost a my se domníváme, že existují důvody, aby byl objem likvidity v rámci programu ELA zvýšen. Není žádný důvod, aby likvidita zvýšena nebyla,“ řekl televizi ANT1 mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis.