Ve Finsku byla zatčena irácká dvojčata podezřelá z terorismu

uprchlíci

uprchlíci Zdroj: ctk

Policie ve Finsku zatkla irácká dvojčata podezřelá z podílu na masakru 11 lidí, který spáchali teroristé ze skupiny Islámský stát (IS) v iráckém Tikrítu loni v červnu.

Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Když Islámský stát loni obsadil město Tikrít, společně se svými spojenci na vojenské základně známé jako Camp Speicher povraždil 1700 vojáků irácké armády. Vraždy byly natočeny na video a v rámci propagandy IS byly nahrávky publikovány na internetu. Letos irácká armáda se šíitskými milicemi Tikrít dobyla zpět.

Třiadvacetiletí bratři jsou údajně vidět na jednom z videozáznamů, který zachycuje vraždění neozbrojených kadetů iráckého letectva. „Oběti leží na zemi a jsou jedna po druhé zastřeleny,“ popsal záběry na videu vrchní inspektor finské policie Jari Raty, podle něhož nejsou podezřelí na videozáznamu maskováni.

Finská policie uvedla, že do Finska dvojčata dorazila v září. Do pátrání po bratrech byla zapojena finská rozvědka a zadrženi byli v úterý ve městě Forssa nedaleko metropole Helsinky, napsal finský deník Hufvudstadsbladet. Jejich jména finské úřady nezveřejnily. Neuvedly ani, zda muži přišli do Finska jako žadatelé o azyl. Do Finska letos dorazilo zatím 32.000 žadatelů o azyl, převážně z Iráku a Somálska. Finská rozvědka sdělila, že sleduje asi 300 lidí kvůli možným stykům s islamistickými skupinami.