Ve španělských bankách chybí 105 miliard

demonstrace ve Španělsku

demonstrace ve Španělsku Zdroj: ctk

Otázka, jak moc špatně je na tom Španělsko, má po včerejšku další odpověď. V týž den, kdy přinesla agentura Reuters zprávu, že se země o víkendu opravdu uchýlí pod záchranný štít eurozóny, oznámila americká ratingová agentura Moody’s číslo 105 miliard eur. Až tolik má obnášet kapitálová nouze iberijských bank, pro něž připouští Madrid půjčky od Evropské unie. Pomoc pro celou ekonomiku, ve snaze vyhnout se úspornému diktátu věřitelů, zato až dosud odmítal.

Nález Moody’s je o hodně vyšší, než oznámila na sklonku minulého týdne vláda Mariana Rajoye. Ta prezentovala jako výsledek zátěžových testů peněžních ústavů částku nepatrně přesahující 59 miliard eur. A nezávislý auditorský dům Oliver Wyman byl ještě o něco shovívavější: s ohledem na probíhající bankovní fúze a efekt odloženého zdanění uvedl necelých 54 miliard eur.

„Stres testy spočívaly z velké části na konzervativních odhadech,“ cituje Moody’s agentura Bloomberg. Američané zpochybňují hlavně některé položky v kapitole předpokládaných příjmů. V testech se zacházelo s podílem základního kapitálu na celkových aktivech, který je nejdražší formou financování, ve výši šesti procent. Moody’s ale mluví o osmi až deseti procentech a připomíná Irsko, vycházející ve svých šetřeních z devíti procent.

Království pod Pyrenejemi se dostalo pod silný tlak na začátku léta, kdy výnosy z jeho dluhopisů vystřelily nad „bankrotářskou“ hranici sedmi procent. Situace se uklidnila v momentě, kdy ECB oznámila neomezený výkup problémových obligací. Ovšem s podmínkou, že dotčené ekonomiky vstoupí pod současný nebo připravovaný záchranný deštník.

Dilema tak trvá: s asistencí pro banky se stropem 100 miliard eur je sice Rajoyova vláda srozuměna, jenže pod bič eurozóny a MMF se jí nechce. „Španělé se zdráhali, ale teď jsou připraveni požádat o celkovou pomoc,“ tvrdí Reuters s odvoláním na vysoce postaveného unijního činitele. Průlom je prý načasován před pravidelnou schůzku ministrů financí eurozóny v pondělí 8. října v Lucemburku.