Ve Spojených státech zemře nakonec méně než sto tisíc lidí, řekl Trump

Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Donald Trump. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump.
5
Fotogalerie

Ve Spojených státech přijde v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 o život výrazně méně než původně předpokládaných 100 tisíc lidí. Na tiskovém brífinku to v pátek prohlásil prezident Donald Trump. Dodal, že se pandemie v USA pomalu blíží ke svému vrcholu, jelikož se nákazu daří v posledních dnech dostat pod kontrolu v několika nejhůře zasažených oblastech.

Každodenní nárůst nového počtu nakažených se po celé zemi snižuje, což je podle Trumpa znamení, že se daří „zplošťovat křivku" průběhu pandemie. Prezident řekl, že se USA blíží do bodu, kdy bude možné v nemocnicích opět provádět neakutní operace. Vyzval nicméně Američany, aby se vždy předem poradili s lékaři.

Přední expert týmu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci potvrdil, že se každodenní přírůstky nakažených i obětí pomalu ustalují a země má vrchol pandemie na dohled. Varoval však, že Američané o to více musí nadále dodržovat přísná omezení pohybu a ekonomického života. Zároveň upozornil na řadu klinických testů, jež ověřují účinnost některých léčiv, jejich prokazatelné výsledky však podle něj budou známy až v řádu měsíců.

Trump zmínil, že Spojené státy již provedly přes dva miliony testů na koronavirus, což je největší počet na světě. Jeho viceprezident Mike Pence následně dodal, že by USA měly mít „velice brzy" k dispozici test na protilátky vůči koronaviru. Ten by měl ukázat, zda již člověk nákazu prodělal a je vůči ní tím pádem pravděpodobně imunní.

Spojené státy jsou co do počtu nakažených nejhůře zasaženou zemí na světě, koronavirus se tam prokázal již u 475 tisíc lidí, z nichž téměř 18 tisíc zemřelo.