Ve Švédsku útočil Islámský stát, podezřelý pochází z Uzbekistánu

Podle policistů zemřeli v důsledku útoku ve Stockholmu čtyři lidé a 12 jich bylo zraněno

Podle policistů zemřeli v důsledku útoku ve Stockholmu čtyři lidé a 12 jich bylo zraněno Zdroj: Reuters

Při teroristickém útoku ve Stockholmu zemřeli čtyři lidé.
Švédský premiér Stefan Löfven po teroristickém útoku ve Stockholmu řekl, že země je v šoku. Cílem terorismu je podkopat demokracii, dodal.
Policie blokuje silnici, kde byl zatčen podezřelý muž
Náklaďák najel ve Švédsku do lidí, včetně miminka.
Podle policistů zemřeli v důsledku útoku ve Stockholmu čtyři lidé a 12 jich bylo zraněno
12
Fotogalerie

Muž podezřelý z pátečního teroristického útoku ve Stockholmu je údajně 39letý Uzbek, který sympatizuje s radikální organizací Islámský stát (IS), uvádí švédský list Aftonbladet.

Stockholmská prokuratura předtím oznámila, že první ze dvou mužů, kteří byli v souvislosti s najetím kamionu do lidí zadrženi, je vyšetřován pro podezření z vraždy v rámci teroristického útoku. Policie ho zadržela již v pátek na severním stockholmském předměstí Märsta. Muž má drobná zranění.

Švédská veřejnoprávní televize SVT dnes uvedla, že druhého podezřelého dopadla policie na severozápadním předměstí švédské metropole Hjulsta.

Švédský premiér Stefan Löfven v pátek oznámil, že úřady s okamžitou platností zavedly kontrolu na hranicích, které se v příštích deseti dnech dotknou všech osob, které se chystají zemi opustit. Opatření se může prodloužit o dalších 20 dnů.

Video placeholde
VIDEO: Ve švédské metropoli zavládl chaos. Nikdo neví, zda šlo o útok • Twitter.com

"Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku," prohlásil šéf švédské vlády. "Tyto druhy činnosti nikdy neuspějí. Víme, že naši nepřátelé jsou tito brutální vrazi, a nikdo jiný. Náš vzkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnout našim životům, nikdy nevyhrajete," dodal Löfven.

Podporu a účast Švédsku vyjádřila v pátek řada evropských zemí, a také USA s OSN. Podle poslední bilance si útok vyžádal čtyři mrtvé a 15 zraněných. Uzbecké národnosti byl i pachatel nedávného sebevražedného útoku v petrohradském metru.