Ve věku 93 let zemřel britský herec Christopher Lee

Christopher Lee

Christopher Lee Zdroj: Cesar, Creative Commons Attribution 3.0, wiki

V neděli 7. června ráno zemřel legendární herec a zpěvák sir Christopher Lee. Dožil se úctyhodného věku 93 let. Herec podle britského listu The Telegraph skonal ve Westminsterské nemocnici, kde byl posledních několik týdnů hospitalizován kvůli selhání srdce a potížím s dýcháním, tvrdí list s odvoláním na zdroje blízké jeho rodině. Lee se proslavil rolemi záporných filmových hrdinů, mezi jeho nejslavnější patří třeba Saruman, Hrabě Dooku, Hrabě Drákula či Francisco Scaramanga.

Lee se proslavil mnoha rolemi v dnes již legendárních filmech, v posledních letech byl nejčastěji spojován s rolí Sarumana v trilogiích Petera Jacksona Pán Prstenů a Hobit.

Londýnský rodák se ve své kariéře celkem objevil ve více než 300 rolích, sám před lety prohlásil, že „nehodlá jít do důchodu“ a že chce „zemřít s botama na nohou“.

Milovníci „bondovek“ si jej pak pamatují jako Scaramangu z Muže se zlatou zbraní, ztvárnil také roli hraběte Dooku ve Hvězdných válkách. Hororoví nadšenci si jej pak jistě vybaví jako legendárního hraběte Drákulu.

Christopher Lee aka Hrabě DrákulaChristopher Lee aka Hrabě Drákula | Trackdelphi, public domain, wiki Christopher Lee aka Hrabě Drákula

Lee obdržel od Prince Charlese v roce 2009 Řád britského impéria, vzhledem k věku mu byla udělena výjimka a při ceremoniálu nemusel při pasování pokleknout.

Christopher Lee aka ScaramangaChristopher Lee aka Scaramanga | LusoEditor, wikimediaChristopher Lee aka Francisco Scaramanga, k bondovkám měl navíc také „osobně“ blízko, tvůrce příběhů o agentu Bondovi Ian Flemming byl jeho bratranec

Celým jménem Sir Christopher Frank Carandini Lee se rovněž věnoval pěvecké kariéře, hojně od roku 2005 spolupracoval s power/speed metalovou kapelou Rhapsody of fire a dalšími uskupeními.

Díky svému hlubokému hlasu se objevil jako host na mnoha pro žánr epického metalu typických výpravných albech a kompilacích v roli vypravěče a přispívajícího zpěváka.

V roce 2013 se stal také nejstarším umělcem na světě, který kdy vydal vlastní metalové album - šlo o kompilaci Charlemagne: The Omens of Death.

V neposlední řadě se Lee proslavil úspěšnou spoluprací s režisérem Timem Burtonem, zahrál si třeba v Ospalé díře či Alence v říši divů.