Velkolepý vzestup, strmý pád. Čtěte, jak se dral Fico k moci

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: CTK

Slovenský premiér balancuje na hraně své politické kariéry. Vláda trojnásobného předsedy vlády je spojována s vraždou novináře Jána Kuciaka skrze premiérovu asistentku. Maria Trošková měla totiž údajně vazby na italskou mafii, o které Kuciak psal. Jaká byla kariéra Roberta Fica? A jak se vlastně stal předsedou strany Smer a premiérem?

Původ a rodina

Robert Fico pochází z Hrušovan, obce v okrese Topoľčany. Otec byl dělník, matka prodavačka. Bratr je podnikatel, sestra právnička. Jeho manželka Svetlana Ficová je právnička, vysokoškolská učitelka, mají syna Michala.

Vzdělání a práce před politikou

Fico v roce 1986 vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, kde získal titul JUDr. Do roku 1995 pracoval na Právnickém institutu Ministerstva spravedlnosti SR. Mezi lety 1994 a 2000 pak působil jako agent pro zastupování Slovenska v řízení před Evropskou komisí pro lidská práva a Evropským soudem pro lidská práva.

Komunistická strana a SDL

V roce 1987 se stal členem Komunistické strany Slovenska. Ta se po sametové revoluci přejmenovala na Stranu demokratické levice (SDL), za niž byl také Fico zvolen v roce 1992 jako poslanec. Po volebním krachu v roce 1994 byl Robert Fico hlavním favoritem na předsedu strany, na poslední chvíli se ale kandidatury vzdal.

Smer – založení nové strany

Do zvláštní situace se Robert Fico dostal po volbách v roce 1998. SDL, které byl stále členem, se stala součástí široké protimečiarovské koalice, jejímž premiérem se stal Mikuláš Dzurinda. Fico, tehdy už velmi populární, se ale stal kritikem koalice, zejména odmítal spolupráci se Stranou maďarské koalice. Z SDL pak vystoupil. V roce 1999 založil novou stranu, Smer.

Poprvé premiérem

Ve volbách roku 2002 získal Smer 13,6 procenta hlasů, a stal se tak třetí nejsilnější politickou stranou. Následně Fico do Smeru integroval další levicové strany a název své partaje přejmenoval na „Smer – sociálna demokracie“. V dalších volbách v roce 2006 získal Smer skoro 30 procent hlasů a vytvořil vládní koalici s uvadající Mečiarovou HZDS a národoveckou Slovenskou národní stranou Jána Sloty. Fico se stal poprvé premiérem.

První vláda

Ficova vláda zrušila regulační poplatky ve zdravotnictví, hodně se ale věnovala národnostním otázkám a v této souvislosti sporům s Maďarskem. Řešila například dvojjazyčné názvy a schválila zákon, který odebírá státní občanství Slovenska lidem, kteří získají jiné státní občanství. Ministr spravedlnosti odvolal 7 předsedů krajských a okresních soudů.

Pokračování článku najdete na portálu Reflex.cz