Ficova demise: Chtějí udržet vládu u kormidla za každou cenu, říká politolog

Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018)

Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018) Zdroj: ČTK

Lidé protestovali před slovenskou ambasádou. Křičeli, ať zavřou prezidenta Fica do basy.
Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018)
Stejně jako v roce 1989 se na bratislavském náměstí SNP zvoní klíči (9. 3. 2018)
Demonstrace za nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky v Bratislavě (9. 3. 2018)
Slovenský premiér Robert Fico Slováky popudil tím, že zpochybnil význam občanských protestů mnoho demonstrantů tak v Bratislavě protestovalo i proti vládě jeho strany Smer- Sociální demokracie (9. 3. 2018
6
Fotogalerie

V důsledku politické krize na Slovensku, kterou vyvolalo úmrtí novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, nabídl premiér Robert Fico demisi. "Nerozhodl se tak kvůli tlaku veřejnosti, ale kvůli koaličnímu Mostu. Chtějí vyměnit premiéry," říká slovenský politolog Milan Žitný.

Co Ficova nabídka demise reálně znamená?

Je to pokus o udržení vlády u kormidla za každou cenu. Nechtějí předčasné volby, chtějí vyměnit premiéra za někoho, kdo neirituje, nepolarizuje a nevadí koaliční straně Most-Híd. Vláda by pak mohla pokračovat až do řádného termínu voleb.

Stačila by taková změna veřejnosti, která se schází na protivládních demonstracích ve velmi vysokých počtech?

Veřejnost nemá mandát. Pokud má vláda většinu, bude pokračovat. Cokoliv jiného by byl převrat.

Na druhou stranu právě i pod tlakem veřejnosti premiér Fico nabídl demisi.

Nerozhodl se tak kvůli veřejnosti, ale kvůli koaličnímu Mostu. Připomeňme si, že se nejprve prezident Andrej Kiska vrátil z dovolené a řekl, že bude rekonstruovat vládu. To mu přitom ústava neumožňuje. Překročil hranici ústavních pravomocí, Fico pak v důsledku toho ztratil nad sebou kontrolu - prohlásil tu pitomost, že se prezident radil v zahraničí s Georgem Sorosem.

To naštvalo řadu vysoce postavených osobností Mostu. A to byl důvod, proč strana řekla, že za těchto okolností odejde. Že nemůže zůstat ve vládě s člověkem, který vidí svět konspiračně. Vláda by padla, protože by Most odešel. Proto se začalo mluvit o předčasných volbách, o ztrátě většiny, kterou nelze udržet.

Jak překvapivé je Ficovo rozhodnutí vzdát se funkce?

Vůbec jsem s tím nepočítal, považoval jsem tuto variantu za nejméně pravděpodobnou. Ukázalo se, že je toho ale schopen. Za těchto okolností může Most ve vládě zůstat.

Kdo by mohl Fica nahradit?

To není až tak rozhodující. Bude to člověk ze strany Směr. Řekl bych, že koaličním partnerům nebude vadit téměř nikdo. Můžeme spekulovat o panu Peteru Pellegrinim (předseda Národní rady Slovenské republiky a bývalý ministr školství, pozn. red.), který je nekonfliktní, našel bych ale i další kandidáty.

Předčasné volby tedy nehrozí?

Pořadí priorit se mění, předčasné volby nejsou vysoko. Jsou ve hře, nepatří jim ale nejvyšší stupínek.