Velvyslanci zemí EU se shodli na prodloužení sankcí vůči Rusku

Rubl, ilustrační foto

Rubl, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku do konce ledna příštího roku. Plyne to z informací ČTK z diplomatických kruhů. Formálně by krok měli v pátek potvrdit ministři zahraničí zemí osmadvacítky za předpokladu, že na poslední chvíli nevznese námitky francouzský parlament.

Sankce, omezující především ruský přístup na finanční trhy a zakazující export určitých typů výrobků, přijala EU v roce 2014 v reakci na ruský postup v ukrajinské krizi. Jejich trvání unie spojuje s plným prosazením loňských mírových dohod z Minska.

Politici v EU, představitelé NATO i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale v posledních týdnech upozorňují naopak na rostoucí násilí na východě Ukrajiny. „Znovu se tam používají těžké zbraně, rozhodně to nevypadá, že se situace nějak zlepšuje. Máme hlášené mrtvé dokonce z posledních dní,“ řekl v pondělí novinářům český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Unie svá hospodářská omezení označuje nikoli za cíl politiky, ale především za pobídku Rusku ke změně chování a přístupu k řešení krize na Ukrajině. K podobnému kroku přistoupily také Spojené státy a další země.

Ru GDP Growth Rate