Vemte si dovolenou, kdy chcete, nabídl zaměstnancům šéf Virgin Group

Součástí Virgin Group jsou i aerolinky Virgin Atlantic

Součástí Virgin Group jsou i aerolinky Virgin Atlantic Zdroj: Laurent ERRERA, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Miliardář a vlastník Virgin Group Richard Branson vyzval 170 zaměstnanců pracujících v jeho hlavní kanceláři, aby si vzali volno, kdykoli to uznají za vhodné. Má ale jednu podmínku – jejich absence nesmí poškodit podnikání.

„Flexibilní pracovní doba změnila jak, kde a kdy pracujeme,“ uvedl Branson na svém webu. „Když už tedy neplatí, že pracujeme od devíti do pěti, tak proč bychom se měli držet tradiční dovolené?“

Branson se podle svých slov nechal inspirovat americkou videoslužbou Netflix, která také nesleduje, kolik dovolené si její zaměstnanci vybírají. Netflix tvrdí, že morálka, kreativita a produktivita zaměstnanců po zavedení této politiky stouply.

Smazávání hranic mezi pracovním a soukromým životem, způsobené nástupem mobilních technologií, znamená, že firmy „už nejsou schopné sledovat, kolik času zaměstnanci stráví prací“, dodal Branson. Podle něj neexistuje důchod, aby jeho zaměstnanci před odchodem na dovolenou žádali vedení o povolení.

Absence nesmí poškodit projekty

„Je jen na zaměstnancích, aby se rozhodli, zda si vezmou několik hodin, den, týden nebo měsíc volna. Předpokládáme, že to udělají, jen pokud si budou stoprocentně jistí, že oni a jejich týmy stíhají všechny projekty a že jejich nepřítomnost v žádném směru nepoškodí naše podnikání a jejich kariéru,“ vysvětlil Branson.

Nové pravidlo se bude vztahovat na zaměstnance centrál Virgin Group ve Velké Británii a v USA. Skupina, která po celém světě zaměstnává 50 tisíc lidí, se zatím stejným pravidlem řídit nebude. „Pokud vše půjde tak dobře, jak předpokládáme, podpoříme všechny naše pobočky, aby tento vzor následovaly,“ doplnil Branson. Sám ale nemůže nový přístup prosadit napříč celou Virgin Group, v některých společnostech nesoucích jméno Virgin totiž drží jen menšinový podíl.