Venezuelané se po měsíci dočkali slíbených nejvyšších bankovek

Provládní akce ve Venezuele

Provládní akce ve Venezuele Zdroj: Reuters

Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuela
6
Fotogalerie

Po více než měsíci odkladů, zmatků a nepokojů se Venezuelané dočkali nových bankovek v nominálních hodnotách až dvatisícekrát vyšší než dosavadní nejcennější bankovky. Rozhodnutí socialistické vlády, které v polovině prosince způsobilo nedostatek hotovosti, podle expertů hrozí ještě zvýšit již tak rekordní inflaci v této jihoamerické zemi. Informovala o tom stanice BBC.

Bankovky v nominální hodnotě od 500 do 20 tisíc bolívarů (ta nejdražší se na černém trhu prodává za 150 korun) v pondělí nahradily dosavadní stobolívarovky, které kvůli své mizivé hodnotě nestačily pokrýt rychle rostoucí ceny. Prezident Nicolás Maduro, jehož opozice kvůli bídné ekonomické situaci dlouhodobě vyzývá k demisi, původně slíbil výměnu platidel již v polovině prosince, vláda však nové bankovky nezajistila včas, což svedl na zahraniční "sabotáž", která podle něho zdržela přílet letadel s bankovkami.

Od pondělka tak Venezuelané mohou používat nové bankovky, což je pro řadu z nich zcela zásadní zpráva - zhruba 40 procent obyvatel Venezuely totiž nemá bankovní účet, a nemůže tak místo hotovosti využívat elektronické transakce.

Ekonomové varují, že tisk nových bankovek může urychlit inflaci, která letos podle předpovědí mezinárodních institucí může dosáhnout až 1600 procent.