Venezuelské gangy využívají astronomické inflace, vláda stahuje vysoké bankovky

Venezuelané vyrazili přes hranici na nákupy do Kolumbie

Venezuelané vyrazili přes hranici na nákupy do Kolumbie Zdroj: ctk

Nicolás Maduro skládá přísahu jako dočasný prezident Venezuely
Nicolas Maduro
Nicolás Maduro
Dosavadní venezuelský vůdci Nicolás Maduro
Nicolas Maduro
7
Fotogalerie

Venezuela má nejvyšší inflaci na světě, což nahrává přeshraniční mafii. Vláda se rozhodla vyřadit z oběhu bankovku s nejvyšší hodnotou, chce tak zabránit černým obchodům s měnami.

Vláda v Caracasu se rozhodla vyřadit z oběhu bankovky v hodnotě 100 bolivarů. Prezident Nicolas Maduro chce tímto opatřením bojovat proti mezinárodním gangům, které shromažďují venezuelskou měnu v zahraničí. Podle odhadů drží největší část hotovosti právě ve stovkových bankovkách. Ze stejného důvodu se vláda rozhodla také uzavřít hranice, gangy tedy nebudou moci své peníze vyměnit za nové bankovky.

Přeshraniční gangy levně nakupují venezuelskou měnu za dolary nebo kolumbijská pesa. Za bolivar pak nakoupí venezuelské dotované zboží, které následně prodají v Kolumbii.  

Stovkové bankovky se nahradí novými. Ty budou mít hodnotu od 500 do 20 tisíc bolivarů. Venezuelané budou mít na výměnu deset dní. Firmy se na vyřazení bankovek mohly připravit. Varovaly, že je budou přijímat maximálně do pondělka. Stejnou možnost ale neměli lidé pracující v ulicích, kteří si nemohli dovolit bankovky nepřijímat. Právě na ty reforma dopadne nejvíce.     

Venezuela čelí v posledních měsících ekonomické krizi. Potraviny a další každodenní potřeby se stávají nedostatkovým zbožím, před obhody se dělají dlouhé fronty.

Venezuelané se snaží spotřební zboží získat v zahraničí. Bolivar se znehodnocuje vysokým tempem. Podle Mezinárodního měnového fondu v příštím roce ceny vzrostou o více než dva tisíce procent. Výši minimální mzdy musela vláda letos zvyšovat hned čtyřikrát, naposledy o čtyřicet procent.