Verdikt německého ústavního soudu k ESM se možná odloží

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Německý ústavní soud ještě dnes projedná stížnost vládního poslance Petera Gauweilera na program nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB), kterou chce oddálit středeční verdikt soudu ke stálému záchrannému fondu eurozóny ESM a fiskálnímu paktu EU. Zda rozhodnutí vynese v původním termínu, nebo ho posune, oznámí soud pravděpodobně v úterý dopoledne. Podle německých zpravodajských serverů to uvedla mluvčí soudu.

Politik konzervativního tábora kancléřky Angely Merkelové patří mezi německé odpůrce ESM a fiskálního paktu. Ti na oba protidluhové nástroje podali k ústavnímu soudu už dříve stížnosti kvůli jejich údajné protiústavnosti. K nim se má soud ve středu v ostře sledovaném verdiktu vyjádřit.

V nové stížnosti podané o víkendu Gauweiler žádá, aby soud zablokoval vznik ESM, dokud ECB nezmění rozhodnutí z minulého týdne, že bude nakupovat dluhopisy zemí, které požádají o pomoc ze záchranného fondu eurozóny. Rozhodnutí ECB mění podle něj základy pohledu na ESM, a soud by proto měl svůj verdikt odložit.

Mluvčí soudu dnes uvedla, že druhý senát nejvyšší soudní instance v zemi se odpoledne mimořádně sejde k poradě o Gauweilerově stížnosti. Předběžně v úterý dopoledne pak oznámí, „jak to půjde dál“, citují mluvčí německé servery.

Německý parlament přijal zákony schvalující oba nástroje k boji proti dluhové krizi 29. června. Prezident Joachim Gauck je ale na žádost ústavního soudu nepodepsal, dokud se k nim soud nevyjádří. Na jeho verdikt netrpělivě čeká nejen eurozóna, ale i finanční trhy. Bez ratifikace Německa totiž ESM nemůže začít fungovat.

Německá vláda ani tamní právní experti nicméně nepředpokládají, že by soud vznik záchranného fondu zablokoval. Někteří však očekávají, že jeho schválení spojí s rozsáhlými podmínkami.