Vesmírná doprava nákladů kolem Země? Armáda USA vyvíjí nový raketový systém

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Vývoj nových technologii, které by americké armádě armádě poskytly zásadní výhodu na bojišti. To je cílem programů Vanguard výzkumné laboratoře amerického letectva Air Force Research Laboratory (AFRL). Nový program Rocket Cargo má zjistit, zda je možné a ekonomicky přijatelné v rámci Země přepravovat osoby i náklady raketami.

Původně byly oznámeny tři programy Vanguard: Golden Horde (spolupracující bomby), Navigation Technology Satellite 3 (pokročilá satelitní navigace) a Skyborg (bojové drony s pilotní inteligencí).

AFRL nedávno oznámili spuštění čtvrtého programu Vanguard, kterým je program Rocket Cargo, čili raketová doprava. Jde o první program tohoto typu, za který zodpovídají nedávno založené americké vesmírné síly US Space Force.

Cílem programu bude nejprve zjistit, zda je vůbec možné a ekonomicky přijatelné používat jako logistický prostředek pro přepravu osob i nákladů rakety, v rámci celé planety.

Jak uvádí generál John W. “Jay” Raymond z velení vesmírných sil, program Rocket Cargo Vanguard je pěkným příkladem toho, jak mohou být US Space Force zdrojem inovativních řešení pro vojenské i civilní využití. Pokud podle Raymonda dojde k realizaci technologie Rocket Cargo, tak to může zásadně změnit celou podobu logistiky, především té, kterou je nutné řešit ve velmi krátkém čase.

Dokončení najdete na VTM.cz