Většinu úředníků německého ministerstva vnitra tvořili i po válce nacisté

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: Mike Peel via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Více než polovina úředníků poválečného západoněmeckého ministerstva vnitra byli bývalí členové nacistické strany (NSDAP). Vyplynulo to z předběžných závěrů studie, které dnes v Berlíně zveřejnila komise historiků. Bývalí nacisté působili ale v letech 1949 až 1970 i ve službách ministerstva vnitra bývalé Německé demokratické republiky (NDR).

Výsledky bádání komise mnohé odborníky překvapily, neboť se dosud předpokládalo, že podíl úředníků ministerstva vnitra, kteří kdysi vlastnili členskou průkaz NSDAP, byl mnohem nižší. Na ministerstvu v Bonnu prý dokonce určitou dobu působilo až 66 procent bývalých straníků.

Na východoněmeckém úřadu spravujícím záležitosti policie či hasičů pracovalo prý po válce asi 14 procent někdejších členů strany, již poválečný norimberský proces prohlásil za zločineckou organizaci.

Západoněmecký resort vnitra podle zprávy komise historiků po válce dokonce zaměstnával některé osoby, které by bylo podle dnešního chápání věcí nutné označit za nacistické zločince

Vysvětlení vysokého zastoupení bývalých nacistických kádrů na ministerstvech obou částí rozděleného Německa je podle nové studie jednoduché. Ani Spolková republika ani socialistický stát „dělníků a rolníků“ se nechtěly vzdát zkušeného personálu.

Západoněmecký resort vnitra podle zprávy komise historiků po válce dokonce zaměstnával některé osoby, které „by bylo podle dnešního chápání věcí nutné označit za nacistické zločince“. Kompletní studie komise historiků o roli bývalých nacistů na ministerstvech vnitra dvou německých států bude hotová až v roce 2018. Podobné zprávy už dříve badatelé vypracovali pro ministerstva zahraničí či financí.

Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) vznikla přejmenováním z Německé dělnické strany v roce 1920. V čele partaje stál po většinu její existence Adolf Hitler, který jako vůdce Německé říše rozpoutal druhou světovou válku.