Viktoriagruppe je v insolvenci. Česku dluží stamiliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Německá společnost Viktoriagruppe, která dluží Česku zhruba 600 milionů korun na daních, na sebe v Německu podala insolvenční návrh. ČR má tak téměř nulovou šanci, že se dostane k naftě, kterou pro ni firma skladuje v bavorském Krailingu. Stát zřejmě nevymůže ani stamilionový dluh, píšou Lidové noviny (LN). České úřady zatím svůj další postup nekomentovaly.

Ze zápisu německého soudu vyplývá, že insolvenční návrh podal zástupce představenstva Viktoriagruppe Petr Malý. Nový insolvenční správce už podle LN v úterý odmítl pustit do areálu v Krailingu inspektory české Správy státních hmotných rezerv (SSHR), kteří přijeli na plánovanou kontrolu zásob.

Poslední kontrola SSHR v Krailingu zjistila, že část uložené nafty chybí, konkrétně 5,5 milionu litrů. Firma ale výsledky kontroly zpochybnila. SSHR podobné provinění v Krailingu již jednou řešila letos v červenci. Chybějících 700 tisíc litrů nafty musela Viktoriagruppe doplnit. SSHR na to rovněž reagovalo uložením pokuty a zkrácením částky placené za ochraňování nafty. Celková výše sankce přesáhla půl milionu korun. Smlouvu o skladování státních rezerv uzavřelo s německou firmou před deseti lety tehdejší vedení SSHR, podle LN v ní ale je mnoho nejasností.

Stát už v listopadu odvezl své palivo z českých skladů firmy. Skončilo v nádržích státní společnosti Čepro. Česká republika musí mít na základě evropských nařízení zásoby ropy nejméně na 90 dnů. Předseda SSHR Pavel Švagr v listopadu řekl, že stát má zásoby na 94 dnů, z toho na Viktoriagruppe připadá 2,5 dne; objem odvážený z českých skladů představuje zásobu na půl dne.

SSHR pro skladování svých zásob využívá celkem služeb asi šesti firem.